Kosheen vezou do Brna novou desku

Jan Šprincl
9. 9. 2006 9:00
Semtex Culture Jde hippiesačka po Bristolu a potká dva dýdžeje, jak si to štrádují z rave party. Co z toho vznikne? Kapela Kosheen.
Foto: www.kosheen.com

Je to velká zkratka, ale tak nějak se dala dohromady britská skupina, která se českým fanouškům připomene na dvoudenním festivalu Semtex Culture. Včerejším headlinerem byla Skye Edwards, Kosheen patří dnšní večer. 

Připravme se na pichlavý hlas Sian Evans a řezavý elektronický podklad Darrena "Decoder" Beale a Markeeho "Substance" Morrisona. Jejich hudební plochy vytvářejí zdání elektronického setu (však taky jako DJ duo objíždějí Evropu), ale jsou uzavřeny do tradiční písňové formy. Zdá se to zvláštní, ale písně prý skládají na kytaru.

Foto: www.kosheen.com

Proč by ne, vždyť Substance má za sebou minulost v punkové kapele, i když ho nástroj později omrzel. "Protáhnul jsem její zvuk počítačem a už to jako kytara nikdy neznělo," libuje si nad současným zvukem Kosheen.

A ten se ani na třetím albu Damage, ohlášeného na letošní podzim, moc nezmění.

Ukázku nové písně Overkill si poslechněte ZDE

Pozoruhodná syntéza zvuků i hudebních názorů má jasné kořeny: Substance se seznámil s Geoffem Barrowem, zakládajícím členem trip hopových Portishead, a bylo rozhodnuto o hudbě, kterou by chtěl dělat. Na začátku 90. let jako DJ podlehl silné vlně rave a k založení Kosheen ještě v jednom z mnoha bristolských klubů potřeboval potkat drum´n´bass DJ Substance.

Foto: www.kosheen.com

Sian Evans měla život o dost méně high-tech. V šestnácti utekla z domova, potloukala se po squatech a jako mladá matka zakotvila na necelý rok v indiánském tee-pee. Navíc pilně objížděla hudební festivaly a snila o tom, že bude folkovou zpěvačkou.

Nevyšlo to, ale snad nelituje. Substance a Decoder z ní udělali zpěvačku kapely, která má fanoušky nejen v Anglii, ale také státech Beneluxu, Rakousku a střední Evropě včetně Česka a jíž prodala na půl milionů kopií alb Resist a Kokopelli.

Folk se propojil s rockem, rave i trip hopem a vznikly svižné písně jako Catch, Hide U nebo Hungry. 

Foto: Aktuálně.cz

Poslechněte si písně z alb Resist a Kokopelli
na oficiální stránce Kosheen ZDE

Ty bezpochyby v Brně na Semtex Culture uslyšíme stejně jako písně z nového alba. I když jsou Kosheen u nás častými hosty, těžko je označit za nevítanou návštěvu. Doufejme, že závěr sezony letních festivalů bude stát za to.

 

Právě se děje

Další zprávy