Tanec, který je pro všechny. Začal další ročník žďárského festivalu KoresponDance

ČTK ČTK
12. 7. 2024 12:45
Na náměstí Republiky ve Žďáru nad Sázavou tento čtvrtek začal mezinárodní festival KoresponDance. Několik set lidí vpodvečer sledovalo japonskou bubenici Mihoko Umemuru alias Ume se skupinou Wadaiko YosaYosa, slovenského akrobata Romana Škadru nebo španělské uskupení Hurycan. Festival tance, pohybového divadla a nového cirkusu potrvá do neděle.
Japonská bubenice Mihoko Umemura alias Ume vystoupila v doprovodu několikačlenné skupiny.
Japonská bubenice Mihoko Umemura alias Ume vystoupila v doprovodu několikačlenné skupiny. | Foto: ČTK

Když akce roku 2013 ve Žďáru nad Sázavou začínala, pro mnohé byla neuchopitelná. Místní si těžko představovali, co současný tanec může znamenat, připouští ředitelka festivalu Marie Kinsky. "Díky tomu, že je naše komunita otevřená novým zkušenostem, se ale podařilo tanec dostat do širšího povědomí. Jsme rádi, že KoresponDance lidi z regionu láká, že na něj jezdí a že se tady můžeme setkávat," kvituje.

"Je radost vidět, jak se všechny společenské vrstvy i generace propojují, diskutují a baví se. Jsem přesvědčena o tom, že tanec je přístupný úplně všem a každý jej vnímá svou optikou, vkládá do něj své vlastní zážitky," dodává Marie Kinsky.

Od pátku festival KoresponDance pokračuje v areálu žďárského zámku. Jeho součástí bude 24 představení, jeden koncert a 16 workshopů. Vystoupí tvůrci z 11 zemí. "Českou stopu v programu zanechá žďárský rodák a mladý tvůrce Martin Říčan, který byl několik let součástí týmu KoresponDance i projektů jiných umělců. Letos poprvé uvede svůj vlastní multižánrový projekt Panta Rhei, který vznikl přímo pro festival," doplňuje za pořadatele Michaela Sikorová.

Představení se několikrát opakují v různých časech, aby je mělo možnost vidět víc diváků. Říčanův počin propojující barokní linii zámku s tancem, hudbou a filmem bude mít premiéru v pátek večer.

Festival pořádá Centrum choreografického rozvoje SE.S.TA. Letos poprvé vykročil ze Žďáru nad Sázavou a Prahy, kde se uskutečnila první část programu, také do Nového Města na Moravě.

 

Právě se děje

Další zprávy