Knihobot otevřel v Praze své první knihkupectví, chce i pořádat akce

ČTK ČTK
10. 1. 2024 19:00
Knižní secondhand Knihobot proměnil svou pobočku v pražských Holešovicích ve výběrové knihkupectví s tituly z druhé ruky. Donedávna je prodával téměř výhradně přes e-shop. Od minulého měsíce si čtenáři osobně mohou vybrat z tisíce knih přímo v prodejně, kde se mají do budoucna konat také literární či komunitní akce.
Na pobočce v Holešovicích chce Knihobot výhledově i pořádat literární nebo komunitní akce.
Na pobočce v Holešovicích chce Knihobot výhledově i pořádat literární nebo komunitní akce. | Foto: Knihobot

"Chtěli jsme vytvořit místo, kde si lidé mohou doslova osahat, jak perfektní mohou knihy z druhé ruky být. A protože knihy, které nabízíme, jsou opravdu stavem často k nerozeznání od těch z knihkupectví, rozhodli jsme se tak nazývat i naši prodejnu," vysvětluje Barbora Votavová z Knihobotu.

Ten už na podzim přesunul focení knih, sklad i expedici do hlavní pobočky ve Vysočanech, čímž si uvolnil prostor v Holešovicích. Tam nyní vzniklo knihkupectví.

Cílem firmy založené Dominikem Gazdošem je změnit fungování knižního trhu a naučit čtenáře vracet publikace do oběhu. Označení antikvariát se provozovatelé vyhýbají. "Chtěli jsme vytvořit knihkupectví nového typu. Naše nabídka knih z druhé ruky nám umožňuje prodávat knižní novinky za nižší ceny než v ostatních knihkupectvích a zároveň rozšiřovat nabídku o tituly, které se již jinde sehnat nedají. Tituly k přímému prodeji v knihkupectví vybíráme osobně z databáze půl milionu knih na našem webu a nabídku denně obměňujeme," objasňuje vedoucí pobočky Jan Bulva.

V novém knihkupectví Knihobotu mají zájemci v přímém prodeji na výběr zhruba ze 2500 svazků. Zákazníci sem i nadále mohou nosit své přečtené knihy k prodeji. "Nechceme být pouze e-shopem. Chceme ukázat, že knihám opravdu rozumíme, dokážeme lidem poradit s výběrem. Záleží nám na tom, aby nákup u nás vyhovoval i těm, pro které je e-shop méně schůdnou variantou, nebo těm, kdo rádi nakupují jak online, tak offline," doplňuje Votavová.

Knihobot vznikl roku 2019 jako alternativa k prodejním serverům s použitými knihami a tradičním knihkupectvím. Funguje v Česku, na Slovensku, v Rakousku a Německu. Předloni byl podle žebříčku společnosti Deloitte 15. nejrychleji rostoucí firmou ve střední Evropě, v Česku pátou, a meziročně zvýšil obrat ze 76 milionů korun na 182 milionů. Zákazníkům odeslal zhruba 1,3 milionu knih.

Video: Viewegha máme tuny, říká Gazdoš

Jestli mladí nevědí, co dělat, ať si založí antikvariát, řekl roku 2021 v DVtv zakladatel Knihobotu Dominik Gazdoš. | Video: DVTV, Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy