Uvedl Tulácký ráno nebo táborákové Stánky. Kačo zahrál na Hradě, přišel i prezident

ČTK ČTK
26. 9. 2023 9:18
Klavírista a skladatel Tomáš Kačo v pondělí bavil i dojal návštěvníky svého koncertu v zaplněné Jízdárně Pražského hradu. Před očima diváků, mezi nimiž nechyběli prezident Petr Pavel s první dámou Evou Pavlovou, improvizoval mimo jiné na motivy z lidových a táborákových písní. Na vážnou hudbu "povýšil" třeba Stánky od bratří Nedvědů.
Tomáš Kačo v Jízdárně Pražského hradu.
Tomáš Kačo v Jízdárně Pražského hradu. | Foto: ČTK

Ve druhé části večera, kdy představil svou novou skladbu, Kačo spojil síly s houslistou Jiřím Vodičkou z České filharmonie a také s mladou zpěvačkou Natálií Kuchárovou.

Šestatřicetiletý Kačo atraktivně propojuje klasickou, jazzovou a romskou hudbu. V improvizační části koncertu dojemně rozpracoval motiv z lidovky Široký, hluboký, rozvedl nápěv Tuláckýho rána od skupiny Brontosauři, do jazzového hávu oblékl Holubí dům Jaroslava Uhlíře a došlo i na originální úpravu písně Dej mi víc své lásky od kapely Olympic. Nadšení klavírista vzbudil čardášem s "cimbálovou" pasáží.

S houslistou Vodičkou pak v premiéře představili Kačovu novou kompozici nazvanou Bach, Sarasate Tribute - poctu baroknímu skladateli Johannu Sebastianu Bachovi i Pablu de Sarasatovi, houslovému virtuosovi z období romantismu. Kačo v ní rozpracoval mimo jiné jednu z nejznámějších melodií klasické hudby, Bachův Air. Dílo napsal "na míru" houslistovi Vodičkovi.

Na dvě skladby pak Kačo přizval mladou zpěvačku Kuchárovou, čerstvou absolventku Konzervatoře Jaroslava Ježka v Praze. Ta ho podle svých slov zaregistrovala už jako dítě, kdy ho slyšela doprovázet Aničku Oláhovou s písní Khangeri. "Tehdy mi bylo asi 12 let a oslovil mě především tím, s jakým citem dokázal hrát. Od té doby byl můj sen si s ním zazpívat," uvedla Kuchárová.

Dívka byla součástí skupiny romských studentů, s nimiž se na Hradě letos setkal prezidentský pár. Ten také přijal záštitu nad pondělní akcí. V tištěném programu ke koncertu prezident Petr Pavel napsal, že Kačo i Kuchárová jsou dobrými příklady toho, jak vzdělání a umění mají moc měnit životy a otevírat dveře k novým příležitostem.

Kačo večer věnoval všem, kdo mu pomohli v začátcích kariéry. Zmínil například někdejší prorektorku pražské AMU Noemi Zárubovou-Pfeffermannovou, která iniciovala sbírku na jeho studium a toto pondělí také seděla v hledišti.

Umělec pochází z Nového Jičína, kde vyrůstal jako čtvrtý ze 12 romských sourozenců. Na klavír se začal učit intuitivně v pěti letech. V rozhovoru pro Český rozhlas vzpomínal na "rozladěné, staré, polorozbité pianino", které měli doma. "Můj cíl je, aby za nějakou dobu označení romský nebo český klavírista zmizelo, aby zůstal jen klavírista," prohlásil umělec.

Vystudoval Janáčkovu konzervatoř, poté pražskou HAMU. Peněžní výhru v soutěži mladých skladatelů investoval do přijímacích zkoušek na prestižní bostonskou hudební školu Berklee. Po jejím absolvování už za oceánem zůstal, žije v Los Angeles. Absolvoval mnoho recitálů, a to včetně vystoupení v newyorské Carnegie Hall.

Roku 2018 vydal první CD nazvané My Home. Má za sebou také dlouhou spolupráci se zpěvačkou Idou Kelarovou nebo s českými symfonickými orchestry, pro něž vytváří aranžmá.

Kačo míní, že hudba se může stát účinnou zbraní proti předsudkům a pomáhat v hledání společných cest mezi většinovou a minoritní společností. Ve čtvrtek, to znamená na Den české státnosti, převezme od Miloše Vystrčila z ODS Stříbrnou medaili předsedy Senátu.

Kačo dlouhodobě šíří poselství, že hudba může být hlasem, který se postaví proti předsudkům a pomůže zlepšit podmínky těch, kdo začínají v nelehkých podmínkách. Vítá aktivity neziskových organizací, které se v tomto směru angažují, jako Člověk v tísni či Nadace Albatros, která byla partnerem pondělního večera.

Video: Improvizoval jsem i v Carnegie Hall, říká Kačo

"Lidé v Americe jsou víc otevření k vnímání jiné kultury, to je bohatství USA, Ameriku dělají imigranti," řekl roku 2018 v DVtv klavírista Tomáš Kačo. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy