Rozhlasoví symfonici pojedou do Japonska až v červnu 2022

ČTK ČTK
1. 9. 2020 7:59
Rozhlasoví symfonici pojedou do Japonska až v červnu 2022

Plánované turné Symfonického orchestru Českého rozhlasu do Japonska, které se mělo konat 4. až 21. listopadu, se neuskuteční kvůli pandemií koronaviru. Pořadatelům se zdá, že situaci provází riziko náhlých změn. Odložené turné by se mělo uskutečnit v červnu 2022, nejbližším možném termínu.

"Mělo to být naše první velké turné s novým šéfdirigentem a jako jeden ze sólistů měl vystoupit i hornista Radek Baborák. Zájezd jsme dlouho připravovali a o to více nás to mrzí," říká Jakub Čížek, ředitel orchestru, jenž měl na turné účinkovat pod taktovkou šéfdirigenta Alexandera Liebreicha.

Rozhlasoví symfonici jezdí do Japonska každé dva tři roky, letos měli navštívit města Sendai, Nagoja, Osaka, Fukuoka či metropoli Tokio a jeho slavnou Suntory Hall.

Po vynucené pauze způsobené pandemií koronaviru orchestr zahájí novou sezonu 25. září slavnostním koncertem v Rudolfinu. Pod Liebreichovým vedením zazní Devátá symfonie s Ódou na radost Ludwiga van Beethovena a skladba Toshia Horokawy Meditace. Hlavním hostujícím dirigentem zůstává Marek Šedivý, který prodloužil spolupráci do června 2022. Jako rezidenční umělec se představí violoncellista Jean Guihen Queyras.

 

Právě se děje

Další zprávy