Ostravské dny uvedou Langovu operu poskládanou z výroků Donalda Trumpa

ČTK ČTK
26. 4. 2023 10:26
Bienále současné hudby Ostravské dny se letos uskuteční od 24. srpna do 2. září a nabídne mimo jiné operu Playing Trump rakouského skladatele Bernharda Langa inspirovanou bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Festival, který rozezní i historické harmonium ze 30. let minulého století, se koná každé dva roky. Založil jej skladatel a dirigent Petr Kotík.
Francouzská sopranistka Donatienne Michel-Dansac v inscenaci opery Playing Trump.
Francouzská sopranistka Donatienne Michel-Dansac v inscenaci opery Playing Trump. | Foto: Brinkhoff Moegenburg

Přijede okolo dvou stovek hudebníků z celého světa. "Centrum Ostravy ožije na deseti místech vzdálených od sebe několik minut chůze, včetně nového uměleckého klastru Ostravské univerzity na Černé louce a městské galerie současného umění Plato," říká za pořadatele Kristýna Konczyna. "Součástí festivalu budou také skladby tří desítek mladých skladatelů a skladatelek, rezidentů souběžného Institutu Ostravských dnů," doplňuje.

Coby hlavní sál poslouží zastřešené náměstí Trojhalí Karolina. V tomto postindustriálním prostoru se uskuteční pět velkých koncertů, další má hostit kostel svatého Václava nebo Divadlo Antonína Dvořáka.

Ostravské dny se průběžně střídají s další akcí týchž organizátorů nazvanou Dny nové opery, i tentokrát však do jejich programu pronikne opera: monodrama Playing Trump rakouského skladatele Bernharda Langa. "Inspirací pro toto panoptikální dílo bylo svérázné působení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a dezinformační tendence, které provázely nejen jeho předvolební kampaň," uvádí anotace.

Dílo vzniklo na objednávku hamburské opery, kde mělo světovou premiéru předloni. Libreto pracuje pouze se skutečnými výroky amerického prezidenta, jenž vládl v letech 2017 až 2021. Playing Trump po hudební stránce mísí avantgardu, jazz, pop, minimalismus a elektronickou hudbu. Patří do Langovy série takzvaných laciných oper, které se vyznačují tím, že používají velmi malý instrumentální soubor, zato využívají všech technických a elektroakustických možností - samplování, zesilovačů, syntezátorů či smyček. Ty jsou pro autora někdy řazeného mezi takzvané spektralisty typické.

V jediné zpívané roli se představí osmapadesátiletá francouzská sopranistka Donatienne Michel-Dansac, doprovodí ji hráči z orchestru Ostravská banda pod taktovkou Johannesa Kalitzkeho. Režie a scénického designu se ujali Jiří Nekvasil a David Bazika. Česká premiéra se koná 1. září v Divadle Antonína Dvořáka.

Skladatel Bernhard Lang na zkoušce v ostravské katedrále Božského Spasitele.
Skladatel Bernhard Lang na zkoušce v ostravské katedrále Božského Spasitele. | Foto: Ostravské dny

Šestašedesátiletý Lang na ostravský festival průběžně přijíždí jako lektor od roku 2009, jeho skladby už se tu objevily vícekrát. Inspiračními vlivy lineckého rodáka, který kromě kompozice a klasického klavíru studoval filozofii a germanistiku, jsou evropská klasická hudba, avantgarda 20. století, jazz, rock, punk, techno či taneční muzika.

Po dvou letech se do Ostravy vrátí také šestinotónové harmonium, exponát pražského Národního muzea a nástroj vytvořený ve 30. letech minulého století na objednávku průkopníka mikrointervalové hudby Aloise Háby. Usedne za něj ostravský klavírista Miroslav Beinhauer a ve světové premiéře zahraje skladby Philla Niblocka, Klause Langa, Iana Mikysky nebo Judith Berkson, kteří je složili přímo pro toto harmonium.

Video: Ukázka z opery Playing Trump

Opera Playing Trump od Bernharda Langa měla premiéru předloni v Hamburku, zpívá francouzská sopranistka Donatienne Michel-Dansac. | Video: Staatsoper Hamburg
 

Právě se děje

Další zprávy