Orchestr FOK se bude starat o kostel sv. Šimona a Judy v Praze

ČTK ČTK
19. 3. 2021 9:27
Orchestr FOK se bude starat o kostel sv. Šimona a Judy v Praze

Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK bude od dubna spravovat kostel sv. Šimona a Judy na Starém Městě. Má se o něj starat a nadále v něm vystupovat, rozhodli pražští zastupitelé. Město kostel koupilo od Českomoravské provincie Hospitálského řádu svatého Jan z Boha - Milosrdných bratří za 99,99 milionu korun, povinnost se o něj starat od 1. dubna 2021 vetklo do zřizovací listiny FOK.

Do budovy není nutné investovat. Magistrát chtěl koupí předejít tomu, aby ji potkal podobný osud jako kostel svatého Michala, kde byl v minulosti klub či nevěstinec. Magistrát kostel dosud pronajímal za 800 tisíc korun ročně. Pokud by se v budoucnu chtěl kostela zbavit, předkupní právo má mít církevní řád.

Kostel zasvěcený svatému Šimonu Kananejskému a apoštolu Judovi byl postaven v 17. století na místě gotické památky. Po roce 1989 byl opraven, od roku 1993 jej využívá Koncertní jednatelství FOK nejen pro pořádání abonentních koncertů komorní hudby. Konají se tu také výstavy, slouží pro rozhlasové či televizní přenosy nebo vlastivědné prohlídky.

 

Právě se děje

Další zprávy