Nechceme s ním být spojovaní. Švédská akademie vyloučila Putinova dirigenta

AFP
15. 10. 2022 9:00
Nechceme s ním být spojovaní. Švédská akademie vyloučila Putinova dirigenta

Švédská akademie ze svých řad vyloučila ruského dirigenta Valerije Gergijeva, který ani po osmi měsících neodsoudil ruskou invazi na Ukrajinu. Oznámila to agentura AFP, podle níž Švédové opakovaně žádali, aby se Gergijev ke konfliktu postavil. "Má natolik blízko k ruské vládě, která dnes útočí na Ukrajinu, a chová se tak, že nám nezbylo, než se distancovat.Nechceme s ním být spojovaní," uvedla Susanna Rydenová, prezidentka akademie.

Gergijev byl jejím členem od roku 2011. Devětašedesátiletý dirigent a umělecký ředitel Mariinského divadla v Petrohradu patří k nejbližším spolupracovníkům prezidenta Vladimira Putina, kterého podporoval ve volbách i vojenských taženích. Po zahájení letošní invaze na Ukrajinu kvůli tomu dirigent pozbyl většinu angažmá v Evropě, musel skončit jako šéfdirigent Mnichovských filharmoniků a plánovanou spolupráci s ním zrušily milánský operní dům La Scala, Rotterdamská filharmonie nebo český festival Dvořákova Praha, kde měl letos účinkovat.

Zatímco ruský vpád na Ukrajinu Gergijev neodsoudil, už za války se znovu setkal s Putinem a projednávali plány na spojení petrohradského Mariinského divadla s moskevským Velkým divadlem. Již před lety dirigent podpořil ruskou anexi ukrajinského Krymu, hovořil o tom, jak "z ukrajinských úst slyšíme otevřeně fašistická hesla", nebo dirigoval propagandistické koncerty po Putinových válkách roku 2008 v ruinách gruzínského města Cchinvali a osm let nato v syrské Palmýře, kterou místní dobyli díky ruskému letectvu.

 

Právě se děje

Další zprávy