Zemřel muzikolog John Tyrrell, v češtině vyjde jeho tisícistránková kniha o Janáčkovi

ČTK Kultura ČTK, Kultura
5. 10. 2018 16:03
Odešel John Tyrrell, celoživotní propagátor tvorby Leoše Janáčka. Pro českou hudbu vykonal podobně mnoho jako Charles Mackerras. Prvních tisíc stran jeho monografie o Janáčkovi brzy vyjde v českém překladu.
John Tyrrell v Brně před sedmi lety převzal čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických umění.
John Tyrrell v Brně před sedmi lety převzal čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických umění. | Foto: ČTK

Po těžké nemoci včera ve věku šestasedmdesáti let zemřel britský profesor John Tyrrell, odborník na českou operu 19. a 20. století. Od roku 2000 působil jako profesor na univerzitě ve velšském Cardiffu a významně se zasloužil především o prohloubení světového zájmu o dílo Leoše Janáčka.

Muzikolog obdržel čestné doktoráty Masarykovy univerzity i Janáčkovy akademie múzických umění. "Tyrrellovo dílo způsobilo, že se Janáčkovým operám i dalším českým hudebním dramatům a české hudbě vůbec otevřela cesta na evropské scény a evropská koncertní pódia," uvedla brněnská akademie, když Tyrrella vyznamenala.

Začátkem letošního roku profesor přidal ještě ocenění International Ambassador of Czech Music, vyhlášené na cenách Classic Prague Awards. O Tyrrellově úmrtí dnes informovala brněnská Nadace Leoše Janáčka.

"Janáčkova hudba ke mně promlouvala, obdivoval jsem její přímočarost. Navíc psal krátkou muziku. V devadesáti minutách své opery sdělil vše. Stačilo pár not a dokázal navodit atmosféru, kterou jiní budovali i pět minut," říkal Tyrrell, jenž k Janáčkovi cítil náklonnost i pro podobný životní osud. "Oba jsme byli outsidery, on se dlouho nemohl prosadit v Praze, vždy šel příliš svou cestou, já byl Rhodésan studující Janáčka na univerzitě v Cambridge," srovnával.

John Tyrrell se roku 1942 narodil právě v Jižní Rhodésii, tedy dnešním Zimbabwe. Muzikologii studoval v Kapském Městě a Oxfordu. Janáčkovi se začal vážněji věnovat v posledním ročníku na univerzitě. Kvůli němu se Tyrrell dokonce začal učit česky u bývalého zaměstnance českého velvyslanectví v Jihoafrické republice.

U tématu zůstal i poté, co roku 1962 přesídlil do Velké Británie a pokračoval v doktorském studiu na Oxfordské univerzitě. V průběhu svého bádání si pak Tyrrell češtinu zdokonalil.

"Když jsem poprvé přijel do Česka, to bylo v roce 1967 díky stipendiu od British Council, uměl jsem solidně číst, mluvit však jen málo. Bydlel jsem tehdy na kolejích, kde nikdo z mých spolubydlících nemluvil anglicky. To mě donutilo mluvit česky hned od počátku," vzpomínal Tyrrell v rozhovoru, který vznikl roku 2008 při jeho návštěvě festivalu Moravský podzim.

V rámci stipendia Britské rady a Českého hudebního fondu později muzikolog pracoval s Janáčkovými autografy a dokumenty přímo v Brně.

O Janáčkově tvorbě sepsal několik knih. Podílel se na kritickém vydání oper Její pastorkyňa a Z mrtvého domu, byl spoluautorem katalogu skladatelova díla z roku 1997, editorem a překladatelem anglického vydání Janáčkových dopisů Kamile Stösslové nebo pamětí Zdeňky Janáčkové. Napsal podrobnou studii Czech Opera, jež v českém překladu vyšla roku 1992, a podílel se na vzniku vyhledávané hudební encyklopedie The New Grove Dictionary of Music and Musicians.

Především byl ale Tyrrell autorem dvojdílné, dosud nejrozsáhlejší Janáčkovy monografie nazvané Janáček: Years of a Life. "Přibližně dva tisíce jejích stran přinášejí odpovědi snad na všechny faktické otázky kolem Janáčkovy tvorby i okolností jejího vzniku," konstatoval letos v Týdeníku Rozhlas hudební kritik Boris Klepal.

První díl Tyrrellovy monografie o Janáčkovi vyjde koncem měsíce v českém překladu Tomáše Suchomela.
První díl Tyrrellovy monografie o Janáčkovi vyjde koncem měsíce v českém překladu Tomáše Suchomela. | Foto: Nakladatelství Host

První svazek monografie koncem tohoto měsíce v českém překladu vydá nakladatelství Host pod názvem Leoš Janáček, svazek I: Osiřelý kos (1854-1914). Kniha čítající takřka tisíc stran se detailně věnuje skladatelovu soukromému životu, jeho studiu i kariéře učitele, klavíristy a sbormistra. Zabývá se Janáčkovými skladatelskými počátky i jeho kompozičním vývojem a rovněž předkládá podrobnou genezi řady jeho děl.

Do textu jsou vřazeny oddíly zaměřené na Janáčkův poměr k panslavismu, na odkaz Janáčka coby hudebního etnografa nebo na jeho vztah s Antonínem Dvořákem či Zdeňkem Nejedlým. Kniha též obsahuje kapitoly z pera Stephena Locka a Jiřího Zahrádky.

Nadace Leoše Janáčka uvedla, že Tyrrellově památce bude věnován letošní ročník mezinárodního festivalu Janáček Brno, který se uskuteční od 17. listopadu do 5. prosince.

 

Právě se děje

Další zprávy