Festival Pražské jaro bude od státu dostávat 30 milionů korun ročně

ČTK ČTK
15. 12. 2022 10:59
Festival Pražské jaro bude od státu dostávat 30 milionů korun ročně

Třicet milionů korun obdrží festival Pražské jaro každý rok od ministerstva kultury, pokud splní nezbytné podmínky. Smlouvu o spolupráci na následující tři roky tento čtvrtek podepsali ministr Martin Baxa z ODS a nový ředitel přehlídky Pavel Trojan. Oproti minulým letům může festival počítat s fixní dotací. Získává záruku finanční stability, což mu pomůže při jednání se zahraničními partnery, jejichž angažmá plánuje na roky dopředu.

Pražské jaro od ministerstva poslední roky dostávalo přibližně právě 30 milionů korun. I nadále bude muset pokaždé žádat o dotaci a dodržet stanovené podmínky, na rozdíl od ostatních žadatelů však bude dopředu vědět, jakou částku obdrží. "Považuji tento typ spolupráce v případě Pražského jara za naprosto logický a správný a je to v souladu se strategií naší státní kulturní politiky. Smlouva pomůže dalšímu rozvoji festivalu," říká ministr Baxa.

Ředitel festivalu Trojan, který ve funkci letos nahradil Romana Bělora, zdůrazňuje, že program je připravován vždy s několikaletým předstihem. "Velmi si proto vážíme této tříleté smlouvy s ministerstvem kultury, naším nejvýznamnějším přispěvatelem, která nám umožní stabilnější podmínky pro dlouhodobé plánování, a přispěje tak k dalšímu rozvoji festivalu," dodává Pavel Trojan.

 

Právě se děje

Další zprávy