Katharina Wagnerová zůstane šéfkou slavností v Bayreuthu do roku 2030

AP
14. 5. 2024 10:22
Katharina Wagnerová zůstane šéfkou slavností v Bayreuthu do roku 2030

Hudební slavnosti v Bayreuthu také dalších pět let povede operní režisérka Katharina Wagnerová, pravnučka skladatele Richarda Wagnera, který tuto vyhlášenou letní hudební a operní přehlídku v roce 1876 založil. Podle agentury AP to oznámili pořadatelé.

Šestačtyřicetiletá manažerka stojí v čele festivalu od roku 2008, kdy jej převzala se svou nevlastní sestrou Evou Wagnerovou-Pasquierovou. V roce 2015 se jejich cesty rozešly a ve funkci zůstala jen Katharina Wagnerová.

Plán do roku 2030 podle agentury DPA zní tak, že pořadatelé nově najmou také provozní manažerku, aby se Katharina Wagnerová mohla soustředit výhradně na uměleckou složku. "Těší mě, že jsme našli způsob, jak posílit uměleckou nezávislost festivalu," reagovala Katharina Wagnerová.

Akci od roku 1985 pořádá společnost Bayreuther Festspiele, ve které mají devětadvacetiprocentní podíly Spolková republika Německo, Svobodný stát Bavorsko a mecenášská Společnost přátel Bayreuthu, zatímco městu Bayreuth náleží zbylý třináctiprocentní podíl. Festival aktuálně hospodaří s 27,7 miliony eur, což je v přepočtu asi 686 milionů korun. Konat se bude od 25. července do 27. srpna.

 

Právě se děje

Další zprávy