Nášlapné kameny nebo Šest tanců. Pařížská opera uvádí choreografie Jiřího Kyliána

ČTK ČTK
7. 12. 2023 10:55
Jednoho ze světově nejuznávanějších umělců českého původu Jiřího Kyliána se rozhodla připomenout samostatným večerem Pařížská národní opera. V novém komponovaném programu, který má premiéru tento pátek, uvádí čtyři jeho starší choreografie: Stepping Stones, Petite Mort, Šest tanců a Gods and Dogs.
Na snímku ze zkoušky Kyliánovy choreografie Stepping Stones v pařížské opeře je tanečnice Lucie Devignes.
Na snímku ze zkoušky Kyliánovy choreografie Stepping Stones v pařížské opeře je tanečnice Lucie Devignes. | Foto: Ann Ray

Lyrický opus Petite Mort a humoristických Šest tanců vytvořil Kylián v 80. a 90. letech minulého století na hudbu Wolfganga Amadea Mozarta, zatímco Gods and Dogs z roku 2008 doprovází hudba Dirka Haubricha a Ludwiga van Beethovena. V díle Stepping Stones neboli Nášlapné kameny, které mělo premiéru roku 1991, pak baletní soubor vystoupí na skladby Johna Cage nebo Antona Weberna.

Inscenaci lze v pařížské Opéra Garnier vidět od 8. do 31. prosince, přičemž představení 15. prosince bude možné sledovat také online za 14,90 eura, v přepočtu asi 360 korun.

Kylián se narodil roku 1947 v Praze. Jeho cesta k tanci vedla od akrobacie přes baletní přípravku Národního divadla na Taneční konzervatoř Praha. Díky stipendiu na londýnské Královské baletní škole se setkal se slavným choreografem Johnem Crankem, který mu nabídl angažmá ve Stuttgartském baletu.

V roce 1975 přijal Kylián nabídku na umělecké spoluvedení Nizozemského tanečního divadla v Haagu, známého pod zkratkou NDT. V roce 1978 byl po úspěchu baletu Sinfonietta jmenován jeho uměleckým ředitelem, ve funkci působil do roku 1999. Vedle hlavního souboru vybudoval juniorský NDT 2 a seniorský NDT 3, v němž s úspěchem tančili ti, kteří už v jiných souborech odcházejí do tanečního důchodu.

Dnes šestasedmdesátiletý Kylián vytvořil přes 80 choreografií, většinou uvedených v Haagu, velkou část jeho prací zařadilo do repertoáru 40 renomovaných souborů. Je nositelem mnoha vyznamenání a ocenění včetně toho od Akademie krásných umění v Paříži. Poctu, kterou slovutná instituce udílí od roku 1816, obdržel jako teprve třetí Čech a jeden z mála cizinců, jimž se této výsady dostalo.

"Má za sebou obrovské choreografické dílo, které uváděl většinou v zahraničí. Jeho jmenování členem prestižní Francouzské akademie, která kvůli němu zřídila kategorii choreografie, je snad dostatečně výmluvným potvrzením jeho mimořádného významu," napsala o něm kritička Jana Návratová, podle níž je Kylián skutečnou světovou hvězdou.

 

Právě se děje

Další zprávy