Marguerite Duras či Naomi Kawase. Jihlavský festival se zaměří na ženy

ČTK ČTK
15. 9. 2023 16:44
Výrazné režisérky a ženská témata představí letošní ročník festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Na programu bude retrospektiva francouzské spisovatelky a filmařky Marguerite Duras, která žila v letech 1914 až 1996. Pořadatelé uvedou také rozšířenou sekci virtuální reality nebo nejnovější české dokumenty o klimatu a chátrajících olympijských stavbách.
Dokumentaristka Haruna Honcoopová ve snímku Olympijský mezičas mapuje olympijskou výstavbu v Pekingu, Tokiu a Paříži.
Dokumentaristka Haruna Honcoopová ve snímku Olympijský mezičas mapuje olympijskou výstavbu v Pekingu, Tokiu a Paříži. | Foto: MFDF Ji.hlava

Festival se uskuteční od 24. do 29. října, zvýhodněné akreditace nabízí do 20. září.

Sedmadvacátý ročník dle organizátorů bude patřit ženám. "Jihlava dává dlouhodobě velký prostor filmařkám, v rámci retrospektiv například Susan Sontag, Shirley Clarke, Alice Guy nebo v dřívějších edicích Agnes Varda, Drahomíra Vihanová či Naomi Kawase," vyjmenovává ředitel akce Marek Hovorka. "Je pro nás důležité zpřístupňovat jejich díla, která byla dobově často upozaďována, a umožnit divákům a divačkám číst je dnešníma očima," dodává.

Programem festivalu procházejí témata jako ženská tělesnost a sexualita, stárnutí, přátelství, porod nebo vyrovnávání se s mateřstvím, případně sexuální násilí a snaha vymanit se z genderových rolí.

Sekce Souhvězdí, jež představuje výběr výjimečných snímků z jiných festivalů, uvede několik takových děl. Například Naše tělo, kde se režisérka Claire Simon vypořádává s ženstvím a přelomovými fázemi života, od porodu přes diagnózu zhoubné nemoci až po změnu pohlaví. Autorka, která se s kamerou vydala na gynekologické oddělení pařížské kliniky, přijede představit film do Jihlavy osobně.

Po 18 letech se sem vrátí japonská režisérka Naomi Kawase, která přes tři dekády patří k nejvýraznějším asijským filmařkám. Roku 2005 v Jihlavě dostala cenu za přínos kinematografii. Velkou cenu poroty a Zlatou kameru si odvezla také z festivalu v Cannes, a to za svůj první hraný film Suzaku.

Film Chybění připomíná umělce Jána Mančušku (na snímku).
Film Chybění připomíná umělce Jána Mančušku (na snímku). | Foto: MFDF Ji.hlava

"Představíme její dokumentární i hranou tvorbu. Filmové zpracování olympijských her - Oficiální film olympijských her v Tokiu 2020 - je vtahující podívanou, vycházející z tradic japonské kultury," upřesňuje Marek Hovorka. Režisérka jihlavskému publiku představí svou tvůrčí metodu prostřednictvím master class.

Olympijskému tématu, avšak z jiného úhlu pohledu, se věnuje i jeden z nových českých dokumentů. Česko-japonská dokumentaristka Haruna Honcoopová ve snímku nazvaném Olympijský mezičas mapuje olympijskou výstavbu v Pekingu, Tokiu a Paříži a její osudy po skončení her. Film bude uveden v soutěžní sekci aktuálního domácího dokumentu Česká radost.

Diváci uvidí také Jiříkovo vidění režisérky Marty Kovářové, která formou živého deníku zachycuje boj svého otce za klimatickou spravedlnost, nebo portrét již nežijícího českého výtvarníka se slovenskými kořeny Jána Mančušky. Ten pod názvem Chybění natočil režisér Štěpán Pech. Konceptuální umělec a laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého Mančuška zemřel roku 2011 ve věku pouhých 39 let v důsledku mnohaleté poruchy krvetvorby.

K dalším výrazným počinům festivalu by měla patřit retrospektiva dokumentaristy Pavla Kouteckého, který žil v letech 1956 až 2006 a známý je například díky snímku Občan Havel.

"Stál u festivalu od prvních ročníků. Víme, že ho měl velmi rád, my jsme si zase vždy vážili jeho filmů, které tu rád uváděl," říká Marek Hovorka, podle nějž Koutecký dokázal propojit filmy o české politice s nadhledem a přitom jim vtisknout výrazný tvar. "Byl v tom nejlepším slova smyslu filmovým kronikářem české cesty od socialismu ke kapitalismu a nás těší, že jeho filmové dílo můžeme představit nové generaci diváků a divaček," uzavírá Marek Hovorka.

Video: Babišova chapadla moci slábnou, říká Klusák

“Ve společnosti je cítit deziluze, jak se s lidmi příliš nekomunikuje. I nynější vláda to zanedbává," řekl v pořadu Spotlight dokumentarista Vít Klusák. | Video: Jakub Zuzánek, Blahoslav Baťa
 

Právě se děje

Další zprávy