Japonsko udělilo Řád vycházejícího slunce českému skladateli Vlastislavu Matouškovi

ČTK ČTK
12. 4. 2023 11:06
Japonsko udělilo Řád vycházejícího slunce českému skladateli Vlastislavu Matouškovi

Japonsko ocenilo českého skladatele, etnomuzikologa a pedagoga Vlastislava Matouška vysokým císařským řádem. Řád vycházejícího slunce se zlatými paprsky a rozetou za "vynikající přispění k přátelským vztahům mezi Japonskem a Českem" v oblasti hudby mu ve středu předal Hideo Suzuki, japonský velvyslanec v Praze.

Hudební teoretik a docent je autorem mnoha skladeb a ovládá hru na etnické nástroje včetně flétny šakuhači. "Pan Matoušek je přední osobností české etnomuzikologie, kterou 30 let vyučoval se zaměřením na japonskou tradiční hudbu, a zásadním způsobem přispěl k jejímu pochopení," říká Suzuki, jenž vyznamenání se svojí ženou Acuko předal Matouškovi jménem japonského císaře Naruhita.

Velvyslanec vyzdvihl také Matouškovo působení v Polsku a ve Francii. "Zhruba za 20 let přiblížil kouzlo flétny šakuhači více než 300 žákům. Nebýt pana docenta, nejspíš by ani tolik Čechů nemělo možnost slyšet, jak šakuhači ve skutečnosti zní," dodává velvyslanec.

Matoušek přijal Řád vycházejícího slunce s viditelným dojetím. V děkovné řeči popsal, jak se s flétnou šakuhači "poprvé setkal na koncertě tradiční japonské hudby v Branickém divadle, kde byl jinak zvyklý sledovat hry Járy Cimrmana".

 

Právě se děje

Další zprávy