Agresivní hrdina i melancholický básník. Janáčkova opera uvádí nového Dalibora

ČTK Kultura ČTK, Kultura
1. 2. 2024 21:07
U příležitosti Roku české hudby, jak se říká kulturní události připomínající každých deset let významná výročí hudebních osobností, nastudovalo brněnské Národní divadlo operu Dalibor od Bedřicha Smetany. Nová inscenace vznikla v koprodukci s Velšskou národní operou. Režíruje David Pountney, orchestr řídí Tomáš Hanus.
Na snímku z nové inscenace jsou Peter Berger jako Dalibor a Csilla Boross v roli Milady. Té hrdina zabil bratra, ona se do něj přesto zamiluje.
Na snímku z nové inscenace jsou Peter Berger jako Dalibor a Csilla Boross v roli Milady. Té hrdina zabil bratra, ona se do něj přesto zamiluje. | Foto: Marek Olbrzymek

Po premiérách tento pátek 2. a znovu v neděli 4. února v Janáčkově divadle následují nejbližší reprízy 10. a 25. února. Začátkem března uplyne 200 let od narození skladatele Smetany, který Dalibora zkomponoval v letech 1866 až 1867. Poprvé jej veřejnost slyšela následující rok u příležitosti položení základního kamene Národního divadla v Praze.

Britský režisér Pountney na besedě s brněnskými diváky prohlásil, že téma opery vnímá jako aktuální a politické. Hrdinou je rytíř Dalibor, který se svým vojskem přepadl královský hrad, zabil purkrabího a kvůli tomu končí uvězněn ve věži Pražského hradu. Zamiluje se však do něj sestra zavražděného Milada, jež by Dalibora ráda osvobodila. Jako předloha posloužila středověká pověst o rytíři Daliborovi z Kozojed, který se ve vězení naučil hrát na housle. Dle této příhody je válcová pevnostní věž Pražského hradu z roku 1496 dodnes nazývána Daliborka.

Angličan Pountney protagonistu považuje za složitou postavou, na kterou si těžko udělat jasný názor. "Je trochu agresivní hrdina a zároveň melancholický básník. Při přemýšlení nad inscenací jsem se soustředil na to, že zatímco pro někoho může být kladným hrdinou, pro jiné je padouch. V tom je pro mě opera velmi aktuální. Zároveň bych řekl, že je velmi politická," uvažuje.

Režisér se do brněnského Národního divadla vrací po 20 letech, naposledy zde roku 2004 režíroval inscenaci opery Její pastorkyňa od Leoše Janáčka.

Dalibora už před lety uvedl na edinburském festivalu, dobře jej tedy zná. "Dohromady už jsem režíroval asi třináct českých oper," připomněl na besedě dlouhodobý propagátor české hudby Pountney.

Tomasz Konieczny jako král Vladislav a Csilla Boross v roli Milady.
Tomasz Konieczny jako král Vladislav a Csilla Boross v roli Milady. | Foto: Marek Olbrzymek

Hudebního nastudování nové inscenace se ujal Tomáš Hanus, který od roku 2017 vede Velšskou národní operu v Cardiffu. Také podle něho je Dalibor specifický. "Jsem moc rád, že na něm mohu spolupracovat s Davidem, který velmi dobře rozumí hudbě. Interpretace této opery s sebou nese řadu problémů, původní Smetanova inscenace byla přijata velmi vlažně, což vedlo k přepsání závěru. Smetana operu upravil tak, aby vyhovovala očekáváním tehdejšího publika," připomíná Hanus. V Brně uvedou Dalibora s částí původního závěru.

Drama o touze po pomstě, milostné vášni i politických intrikách má standardně tři jednání a dvě pauzy. Podle Hanuse však příběh tvoří dva dějové celky. "První se odehrává veřejně, před soudem, druhý je ve vězení. Tento předěl se děje nejen na scéně, ale také v hudbě. Rozhodli jsme se tedy operu uvést pouze s jednou pauzou v půlce druhého dějství, kdy ke změně dochází," vysvětluje dirigent.

Projekt má mezinárodní obsazení. V roli českého krále Vladislava se představí polský basbarytonista Tomasz Konieczny. Sestru zavražděného purkrabího Miladu ztvární maďarská sopranistka Csilla Boross. Oba za nejtěžší označují práci s češtinou. "Je to má první česká role, většinou zpívám italské texty, které se zpívají velmi dobře. Česká slova jsou velmi silná a hudba se jim musí podřídit. Je to pro mne výzva," říká pěvkyně.

Dalibora zpívá slovenský tenorista Peter Berger. Vnímá ho jako zajímavého po hudební i interpretační stránce. "Je zároveň silným hrdinou i citlivým mužem," konstatuje. Jana Šrejma Kačírková se zhostila role selského děvčete Jitky.

Páteční uvedení opery odstartuje Rok české hudby na Moravě. Slavnostní premiéry se zúčastní mimo jiné předseda vlády Petr Fiala, ministr kultury Martin Baxa a primátorka města Markéta Vaňková, všichni za ODS. Naplánováno je zatím pět repríz, na většinu lze v rezervačním systému stále zakoupit vstupenky. Brněnskou inscenaci Dalibora v červnu uvidí také návštěvníci festivalu Smetanova Litomyšl.

 

Právě se děje

Další zprávy