Zlatý důl. Šestnáct let mrtvý rapper zase koncertuje

Karel Veselý
24. 4. 2012 15:40
"Tak co je, k***a, Coachello!" pozdravil dávno mrtvý Tupac diváky Coachelly
Foto: Profimedia.cz

Praha - Rapper Tupac Shakur se objevil na pódiu festivalu Coachella a na této zprávě by samozřejmě nebylo nic senzačního, kdyby kalifornská hiphopová legenda nebyla už šestnáct let po smrti. O jeho „comeback" se postarala zpětná projekce promítaná na poloprůsvitné plátno a mrtvý rapper se díky ní mohl ve dvou skladbách znovu objevit po boku svých parťáků Dr. Dre a Snoop Dogga.

Pětiminutové vystoupení díky internetovému záznamu obletělo celý svět a otevřelo diskuzi, jestli se podobné projekce už nežijících muzikantů v blízké budoucnosti nestanou novým zlatým dolem pro koncertní byznys.

Tupakův hologram
Tupakův hologram | Foto: Profimedia.cz

„Celý tenhle projekt vznikl jen pro letošní Coachellu. Jestli se uskuteční turné, je zatím ve hvězdách," řekl v rozhovoru pro MTV producent Dr. Dre, který přišel s nápadem oživit rappera zastřeleného v roce 1996. Podle článku ve Wall Street Journal se už ale v zákulisí rýsují plány, jak virtuálního Tupaca dostat na pódia po celých Spojených státech.

Nebyla by to vůbec náhoda, že se prvního virtuálního turné dočká právě Tupac. Zbožňovaný rapper, který zemřel ve věku dvaceti šesti let za sebou nechal tolik nahraného materiálu, že vystačil už na sedm posmrtně vydaných desek. Tři z nich dobyly čelo amerického žebříčku a s 32 miliony prodaných alb mu v žebříčku mrtvých celebrit nemůže nikdo konkurovat.

Místo hologramu jen iluze

Na internetu se píše o hologramu, ale Tupac pochodující po pódiu byl výsledkem jen optické iluze známé jako „Pepperův duch". Byla objevená už v 18. století a dostala jméno po britském chemikovi, který ji instaloval v londýnských divadlech. V současnosti se používá často v muzeích nebo v zábavních parcích. Tupac ani nebyl první popová hvězda, která se díky iluzi objevila na koncertě - v roce 2006 britská společnost Musion tímto způsobem promítala obraz Madonny, která tak mohla na předávání cen Grammy vystoupit společně s animovanou kapelou Gorillaz. O dva roky stejnou technikou přenesli virtuální obraz šéfa společnosti Telstra do šesti různých lokací v Austrálii. Musion také v roce 2009 vyprodukoval virtuální „turné" německé skupiny Tokio Hotel, která svůj koncert vysílala do sedmi zemí.

Foto: Aktuálně.cz

Na oživení rappera, který zemřel při přestřelce v roce 1996, se pracovalo několik měsíců a o jeho vizuální podobu se postarala společnost Digital Domain patřící režisérovi Jamesi Cameronovi. Pod dohledem producenta a rappera Dr. Dre a s dobrozdáním Tupacovy matky spojili archivní koncertní záběry s počítačovou grafikou a vznikla tak velmi věrná iluze, která fanoušky ve festivalovém kotli pořádně ohromila. O to více, že rapper se na pódiu zjevil s větou: „Tak co je, k***a, Coachello!" - kterou za svého života nemohl nikdy říct, protože zemřel tři roky předtím, než festival vůbec vznikl.

„Celé to byl nápad Dr. Dre, my jsme jenom dodali technologii a naše znalosti, s nimiž jsme ho dokázali realizovat," řekl prezident AV Concepts Nick Smith, který ale odmítl prozradit, kolik celý projekt stál. Některé odhady hovoří až o půl milionu dolarů. Smith nicméně přiznal, že jeho společnost je schopná oživit jakoukoliv hvězdu. „Dá se použít někdo jim podobný a s podobným hlasem a pak už stačí jen všechno digitálně dotvořit," naznačil, kam se možná bude koncertní trend budoucnosti ubírat.

Zemřel jsem v tričku

„Když se Tupac mohl objevit na pódiu s Dr. Dre a Snoopem, proč by se teď nemohl John Lennon zjevit na koncertě Paula McCartneyho a nebo Kurt Cobain zahrát se zbylými členy Nirvany," komentuje událost časopis Billboard a dodává, že tento trend už vlastně začal třeba s show Cirque du Soleil, jež oživuje písničky Michaela Jacksona nebo třeba s koncertní šňůrou skupiny Sublime, která koncertuje se zpěvákem, jenž vypadá úplně stejně jako dávno mrtvý Bradley Nowell.

Foto: Lul Sec

Ohlasy zpoza oceánu ale nejsou vždy pozitivní. „Technicky to bylo velmi působivé, ale taky hodně divné a v něčem dost znepokojující," napsal o vystoupení časopis Rolling Stone a v článku dodává: „Ale publiku se to podle všeho líbilo a tak bych se vůbec nedivil, kdyby to otevřelo stavidla dalších vystoupení mrtvých hvězd na festivalech." Los Angeles Times pro změnu popsal hologram jako „zbytečný a nedomyšlený nápad".

Rapperovým návratem ze záhrobí se baví i internet. Kutilové holografického Tupaca vlepili třeba do slavné scény z Hvězdných válek, v níž robot R2D2 přehrává vzkaz princezny Leily pro Obi-Wan Kenobiho. Neznámý vtipálek si pak na Twitteru založil účet Hologramový Tupac, který už posbíral přes 35 tisíc fanoušků. Jeden z jeho zápisků zní „Mám takový pocit, že když jsem zemřel, měl jsem na sobě tričko."

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy