Zemřela zpěvačka Cissy Houston, matka popové hvězdy Whitney

ČTK ČTK
Aktualizováno před 8 hodinami
Ve věku 91 let zemřela americká zpěvačka Cissy Houston, matka popové hvězdy Whitney Houston. Držitelka dvou ocenění Grammy, která pěla například po boku Elvise Presleyho, zesnula 12 let po smrti dcery. O úmrtí informovala agentura AP s odvoláním na rodinu.
Cissy Houston s dcerou Whitney. Fotografie pochází z roku 2012, kdy během předávání cen BET Awards v Los Angeles účinkující vzdali poctu její zesnulé dceři.
Cissy Houston s dcerou Whitney. Fotografie pochází z roku 2012, kdy během předávání cen BET Awards v Los Angeles účinkující vzdali poctu její zesnulé dceři. | Foto: Reuters

Cissy Houston zahájila kariéru v polovině minulého století jako gospelová zpěvačka. V 60. letech však přešla od spirituální hudby k soulu nebo popu a začala se objevovat v doprovodných skupinách výrazných sólových zpěváků. Dlouhá léta působila ve skupině The Sweet Inspirations, která doprovázela například Otise Reddinga, Van Morrisona či Jimiho Hendrixe. Mezi nahrávky, na nichž zní její hlas, patří například Morrisonova skladba Brown Eyed Girl či píseň zpěvačky Dusty Springfield zvaná Son of a Preacher Man.

Z Cissy Houston se stala žádaná vokalistka a během kariéry nazpívala na 600 položek. Obě své ceny Grammy získala za žánr, z nějž vzešla: za dvě alba gospelových písní Face to Face a He Leadeth Me.

Do kostelního sboru přivedla v 70. letech i svou dceru Whitney, jejíž věhlas později výrazně překonal matčiny úspěchy. Kmotrou malé Whitney Houston byla soulová diva Aretha Franklin, s níž matka rovněž zpívala.

Cissy Houston zemřela doma v New Jersey, podle AP trpěla Alzheimerovou chorobou. "Byla silnou a výraznou postavou našich životů," uvedla podle AP snacha Pat Houston, podle níž bude rodina vzpomínat na její více než sedm desítek let trvající hudební kariéru.

Dcera Whitney Houston zemřela v roce 2012 ve věku 48 let nešťastnou náhodou utonutím ve vaně hotelového apartmá, k její smrti ale přispěla také srdeční choroba a kokain, jehož byla zpěvačka chronickým uživatelem. Kariéru talentované šestinásobné držitelky Grammy těžce poznamenal především krach manželství, alkohol a právě drogy.

 

Právě se děje

Další zprávy