Zemřel Tom Verlaine, kytarista kapely Television a spoluhráč Patti Smith

AP
29. 1. 2023 16:12
Zemřel Tom Verlaine, kytarista kapely Television a spoluhráč Patti Smith

Nejen kapely jako Ramones nebo Talking Heads, které hrávaly ve slavném newyorském punkovém klubu CBGB, ovlivnil Tom Verlaine. Americký kytarista a spoluzakladatel rockové kapely Television zemřel tuto sobotu ve věku 73 let. Informovala o tom agentura AP.

Television neměli větší komerční úspěch. Zejména debutovým albem Marquee Moon z roku 1977, které obsahovalo skoro jedenáctiminutový song Elevation, však ovlivnili nezávislou scénu a položili základy žánru punk-rock. "Jednoznačně se otiskli ve tvorbě Pavement, Sonic Youth, The Strokes nebo Jeffa Buckleyho," napsal časopis Billboard v roce 2003. Kapela se rozpadla kvůli neshodám mezi zpívajícím kytaristou Verlainem a druhým kytaristou Richardem Lloydem.

Tom Verlaine později vydal osm sólových desek. Střídavě také působil v kapele Patti Smith, se kterou chvíli žil a účinkoval už ve skladbě Break It Up z jejího debutového alba Horses. Písničkářka se s ním v sobotu rozloučila fotografií na Instagramu. Připsala k ní, že Verlaina poznala v době, kdy "se zdálo, že je možné dosáhnout čehokoliv".

 

Právě se děje

Další zprávy