Zemřel slavný jazzový kytarista Larry Coryell, bylo mu 73 let. Den před smrtí ještě koncertoval

ČTK ČTK
21. 2. 2017 11:01
Americký kytarista Larry Coryell zemřel v neděli přirozenou smrtí, v pátek a sobotu měl přitom ještě koncerty. Rodák z Texasu vystoupil i několikrát v České republice, naposledy před 13 lety v pražském Lucerna Music Baru.
Larry Coryell (rok 2004)
Larry Coryell (rok 2004) | Foto: ČTK

Známý americký jazzový muzikant Larry Coryell, který byl přezdíván "otcem fúze" mezi jazzem a rockem, zemřel v neděli ve věku 73 let v newyorském hotelu.

Coryell, který několikrát vystoupil i v Česku, přitom podle zprávy agentury AP ještě v pátek a v sobotu absolvoval dvě vystoupení. Umělcův agent prohlásil, že Coryell, který měl manželku, dvě dcery a dva syny, zemřel přirozenou smrtí.

Texaský rodák, který se narodil 2. dubna 1943 a vyrostl v Seattlu, patřil k jazzovým legendám; hrál s Milesem Davisem, Garym Burtonem či Herbiem Mannem a v roce 1972 založil jednu z prvních jazzrockových kapel Eleventh House. Typický pro Coryella byl jeho široký stylový záběr - hrál na elektrickou i akustickou kytaru, rock, jazz i klasiku, zajímal se i o etnickou hudbu.

Coryella proslavila v roce 1970 deska Spaces, kterou nahrál s instrumentálním kolegou Johnem McLaughlinem, klavíristou Chickem Coreou, kontrabasistou českého původu Miroslavem Vitoušem a hráčem na bicí nástroje Billym Cobhamem.

V roce 1979 vzniklo slavné jazzrockové kytarové trio, kde hrál Coryell s McLaughlinem a španělským flamenkovým kytaristou Pakem de Lucía, v roce 1980 jej kvůli tehdejším Coryellovým problémům s drogami nahradil Al Di Meola. V polovině 80. let se vrátil k elektrické kytaře a hrál třeba s basistou Bunnym Brunelem a bubeníkem Alphonsem Mouzonem.

V ČR vystupoval několikrát, například v roce 1995 v Přerově, o dva roky později v Hradci Králové, naposledy byl v Česku v září 2004, kdy vystoupil v pražském Lucerna Music Baru. V roce 2007 vydal Coryell autobiografii s názvem Improvising: My Life in Music.

 

Právě se děje

Další zprávy