Zemřel hudebník Rjúiči Sakamoto. Držiteli Oscara za Posledního císaře bylo 71 let

ČTK ČTK
2. 4. 2023 17:33
Ve věku 71 let zemřel japonský hudebník Rjúiči Sakamoto, jenž získal Oscara za hudbu k filmu Poslední císař. Oznámila to nahrávací společnost Avex, podle které zesnul již 28. března.
Rjúiči Sakamoto zemřel ve věku 71 let.
Rjúiči Sakamoto zemřel ve věku 71 let. | Foto: Reuters

Sakamoto se v posledních letech léčil s rakovinou. Byl jedním ze zakladatelů a klávesistou průkopnické skupiny elektronické hudby Yellow Magic Orchestra. Několikrát také obdržel nominaci na cenu Grammy.

Kromě filmu Poslední císař složil hudbu k dalším více než 30 dílům. Prvním byl snímek Veselé Vánoce, pane Lawrenci, dále mimo jiné Malý Buddha, Femme Fatale či Revenant. Ve Veselé Vánoce, pane Lawrenci a Poslední císař si i zahrál.

Sakamoto bojoval proti jaderné energii, byl též ekologickým aktivistou. V roce 2014 se léčil s rakovinou krku. Z té se vyléčil, v lednu 2021 však oznámil, že mu byla diagnostikována rakovina konečníku, uvedla agentura Reuters. 

Před dvěma měsíci vydal album nazvané číslovkou 12. Zachycuje jej ve smířené, kontemplativní, až meditativní poloze. "Vystačí si jen s klavírem, syntezátory různých barev a zvuky prostředí. Většinou desky nás provází záznam jeho dechu. V některých skladbách funguje jako pozoruhodný biologický metronom mezi přerývavými úhozy do klaviatury," napsalo o něm Aktuálně.cz.

Trailer z filmu Rjúiči Sakamoto: Coda

Skladatelův život a dílo shrnuje celovečerní dokumentární film Rjúiči Sakamoto: Coda z roku 2017, natočil jej Stephen Nomura Schible. | Video: Mubi
 

Právě se děje

Další zprávy