První dáma československého šansonu slaví 88 let. Připomněl ji koncert ve Foru Karlín

ČTK ČTK
Aktualizováno 21. 10. 2019 0:00
Společný zpěv písně Levandulová v neděli ve vyprodaném pražském Foru Karlín zakončil koncert k 88. narozeninám zpěvačky Hany Hegerové. V prostorách upravených do divadelní podoby s první dámou českého šansonu na dálku slavily desítky osobností a hostů.
Hana Hegerová na archivním snímku.
Hana Hegerová na archivním snímku. | Foto: ČTK

Největší hity z repertoáru slavné šansoniérky zazpívali Lucie Bílá, Hana Zagorová, Lenka Filipová, Jitka Molavcová, Ondřej Ruml, Patrik Děrgel, Zuzana Kronerová, Katarína Hasprová, Jana Hubinská nebo Jana Lieskovská. V dojemné atmosféře, kdy mnozí z účinkujících neskrývali slzy, zazněly písně jako Barbara Song, Blázen a dítě, Čerešně, Denim Blue nebo Lásko má.

Hana Hegerová, jež ukončila uměleckou kariéru v srpnu 2011, se akce nezúčastnila. Vzhledem ke zdravotnímu stavu se na veřejnosti neobjevuje již několik let.

O živý doprovod se ve Foru Karlín postarala kapela klavíristy Petra Maláska. Vystoupila ve stejném složení, v jakém dlouhá léta doprovázela Hegerovou. Při nedělním koncertě sestavu navíc doplnil smyčcový kvartet. "Její kouzlo nevyprchá a její písně se staly součástí našich životů," prohlásil Michal Horáček, autor textů na Hegerové úspěšném albu Potměšilý host, které vzniklo ve spolupráci se skladatelem Petrem Hapkou.

Jako první Hegerové na dálku poblahopřál herec Václav Kopta v roli moderátora, syn Pavla Kopty, autora mnoha textů Hegerové. S dalšími pozdravy vedle zpěváků a zpěvaček vystoupili Jakub Kohák, kterému je Hegerová kmotrou, a režisér Fero Fenič. Ten připomněl problémy, které zpěvačka měla s komunistickým režimem v době normalizace. Jako důkaz Fenič přečetl dopis, jejž po jejím vystoupení ve Vodňanech v roce 1977 napsali "rozhořčení pracující" a po němž následoval zákaz vystupování Hegerové v jižních Čechách.

Umělci jako Tomáš Klus, Milan Lasica nebo Ondřej Gregor Brzobohatý zaslali své pozdravy ve formě krátkého videa. Jiří Suchý touto formou vzpomenul, jak jeho i kolegu Jiřího Šlitra při svém vstupu do divadla Semafor Hegerová doslova "uhranula".

Hana Hegerová, která je označována za první dámu československého šansonu, před osmi lety převzala Diamantovou desku Supraphonu za 1,5 milionu prodaných zvukových nosičů. V dubnu 2013 byla povýšena na komandéra francouzského Řádu za zásluhy. Z rukou francouzského velvyslance Pierra Lévyho řád převzal v zastoupení její vnuk.

V říjnu 2014 jí prezident České republiky Miloš Zeman udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy. Slovenský prezident Andrej Kiska jí v lednu 2016 na Bratislavském hradě udělil Řád Ľudovíta Štúra II. třídy.

VIDEO: Hana Hegerová zpívá píseň Obraz Doriana Graye.

Hana Hegerová – Obraz Doriana Graye
 

Právě se děje

Další zprávy