Žánrové Anděly mají Sto zvířat, Traband nebo Tara Fuki

trs
30. 3. 2008 11:50
Hlavní ceny udělí Akademie ve čtvrtek
Současné složení kapely Traband: Václav Pohl, Jana Modráčková, Jarda Svoboda
Současné složení kapely Traband: Václav Pohl, Jana Modráčková, Jarda Svoboda | Foto: A. D. Smiřický

Praha - Sto zvířat, Traband, Tara Fuki, Insania, LA4, Birds Build Nests Ungerground a kvartet Jaromíra Honzáka - to jsou držitelé žánrových cen Akademie populární hudby Anděl za rok 2007. Výsledky byly vyhlášeny v sobotním vysílání pořadu České televize Noc s Andělem.

Sto zvířat dostali cenu v kategorii ska a reagge za desku Rozptýlení pro pozůstalé. Skupina Traband s albem Přítel člověka uspěla v žánru folk a country.

Porotu kategorie jazz a blues nejvíce předvědčil Jaromír Honzák se svým kvartetem a deskou A Question To All Your Anwers. Dívčí duo Tara Fuki získalo ocenění v kategorii world music za desku Auris.

Album Night Night skupiny Bird Build Nest Underground získalo ocenění v oblasti alternativní hudby. Vítězství v kategorii hard and heavy získala kapela Insania se svou deskou Rock'n'Freud. Žánrovou cenu za hip hop a r'n'b si odnesl rapper LA4 za album Panoptikum.

Podle serveru Novinky.cz poukazují letošní výsledky na nepřesnost ve vymezení kategorií i na posun v jejich vnímání. Vítězové na scéně alternativní hudby tara Fuki získali v roce 2001 ocenění v kategorii world music, přestože se jejich styl od té doby příliš nezměnil.

Traband zase od roku 2004 "přejel" z kategorie world music k folku a country, tato kapela však loni znatelně změnila svou tvář. Počet členů se omezil na tři a kapela se od divokého "dechna" přiklonila ke komornějšímu pojetí své hudby.

Žánrové ceny Akademie populární hudby udělují poroty složené z novinářů zaměřených na svou kategorii.

Hlavní ceny Akademie budou vyhlášeny ve čtvrtek na slavnostním ceremoniálu v pražské Sazka Areně. Ve čtyřech kategoriích je nominována kapela Monkey Business, třikrát navrženi jsou Sunshine, Chinaski, Tata Bojs a Vypsaná fixa. Po dvou nominacích mají zpěvačky Aneta Langerová, Lucie Bílá a kapela Kryštof.

Předávací ceremoniál bude přímým přenosem vysílat Česká televize na svém prvním programu. Na rozhlasových vlnách přenos ze Sazka Areny odvysílá Český rozhlas 1 - Radiožurnál.

Čtěte také:   
Monkey Business si můžou jít pro nejvíc Andělů
Andělé za prodej desek čekají na Landu

 

Právě se děje

Další zprávy