Andělé za prodej desek čekají na Landu

Michal Pavec
9. 2. 2008 16:30
Vyhlašování nejprodávanějších alb proběhne v Hybernii
Pořadatel Petr Šiška a moderátor vyhlašovacího ceremoniálu Petr Vondráček pózují se soškou anděla. Vítězové ankety Deska roku ale dostanou její menší verzi
Pořadatel Petr Šiška a moderátor vyhlašovacího ceremoniálu Petr Vondráček pózují se soškou anděla. Vítězové ankety Deska roku ale dostanou její menší verzi | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prodej desek kvůli stahování hudby z internetu rok od roku skomírá. Přesto se pohublý průmyslv sobotu ustrojí do gala, zaplní divadlo Hybernia a oznámí, kteří interpreti v roce 2007 nejčastěji provětrali peněženky hudebních fanoušků.

Deska roku Allianz se letos pořádá už popáté a je skromnější sestrou vyhlašování cen Anděl Allianz, které přijdou na řadu 3. dubna v Sazka Areně. Tam bude rozhodovat vkus akademiků, zatímco v sobotu zajistí vítězství jen prodejní čísla dodaná českou sekcí Mezinárodní federace fonografického průmyslu (IFPI).

"Desku roku je jakousi propagací nejprodávanějších nosičů a interpretů," uvedl šéf pořádající Agentury Petarda Production Petr Šiška. "Děláme ji i proto, aby se zvedl prodej desek. Je to - v uvozovkách - čistě komerční záležitost."

K dosavadním devíti prodejním kategoriím přibyly dvě nové: Nejprodávanější interpret patnáctiletí a Nejprodávanější interpret na internetu za rok 2007. Vycházejí z čísel serveru i-legalne.cz, který prodává hudbu na internetu od listopadu 2006.

Ve foyeru divadla Hybernia narazí jeho návštěvníci na památeční desku skladatele Karla Svobody
Ve foyeru divadla Hybernia narazí jeho návštěvníci na památeční desku skladatele Karla Svobody | Foto: Ludvík Hradilek

Legální i nelegální stahování z internetu je sice největší škodnou pro vydavatelské firmy, přesto se pořadatelé ankety rozhodli podřídit se novému trendu a kategorii do ankety zařadit.

O králi ve formátu MP3 se rozhodne mezi popovými matadory z Chinaski, Danielem Landou a šansoniérkou Radůzou. Vítěz si stejně jako u dalších disciplín - odnese zmenšenou sošku anděla od Jaroslava Róny udělovanou na "velkých Andělech".

V dalších kategoriích se žádná překvapivá jména neobjevila. Mezi zpěvačkami si fanoušci nejvíce vybírali nová alba Anety Langerové, Lucie Bílé a trochu překvapivě i Lucie Vondráčkové, která přišla s úspěšnou výběrovou deskou Pelmel 1993 - 2007.

Mezi zpěváky se o prvenství poperou mnohonásobný a nyní i čerstvě oženěný slavík Karel Gott s výběrem 50 hitů, Petr Kolář s albem Bez křídel a Daniel Landa se soundtrackem k filmu Kvaska.

Právě Landa se stal nečekaným hegemonem nominací - jeho jméno se v různých kategoriích hned čtyřikrát, přestože již několik let nevydal klasickou řadovou desku a koncertuje velmi výjimečně. Dvě nominace mají Chinaski, ostatní interpreti pouze po jedné.

Petr Vondráček slíbil, že na ceremoniál přijde velmi pěkně oblečen. Nechcme se překvapit
Petr Vondráček slíbil, že na ceremoniál přijde velmi pěkně oblečen. Nechcme se překvapit | Foto: Ludvík Hradilek

Diváci v přímém přenosu televize Prima a ČRo 1 - Radiožurnálu mají zažít "netradiční moderování" Petra Vondráčka, který na Primě uvádí například pořad Hádej, kdo jsem. On sám tvrdí, že bude přirozený a intuitivní.

Vondráček také nabízí jasné vysvětlení, proč by měli diváci sledovat právě vyhlašování Desky roku. "Budu velice pěkně oblečen - budu mít pěkný oblek a košili. A všichni účinkující budou taky dobře vypadat, stejně tak pódium. Bude to pastva pro oči."

 

Právě se děje

Další zprávy