VIDEO The Horrors vyzařují. Ohlásili novou desku Luminous

Kultura Kultura
25. 2. 2014 10:31
The Horrors se probouzí z tříletého spánku. Oznámili nový track, název alba a datum releasu. Poslechněte si jejich nový song.
Poslechněte si nový song kapely The Horrors.

Video - Konečně konkrétní slova a činy od The Horrors. Po několika kusých promluvách do médií a třídenní facebookové kampani posílají ku příznivcům celý balíček novinek – přebal i název alba – Luminous, datum jeho vydání - 5. květen a novou skladbu I See You.

Pětice z Essexu tak ukončuje několikaměsíční interval plný neurčitých a proměnlivých informací vyvolaných posunem data vydání desky. Ta se dle prvotní vize měla na pulty obchodů dostat již v září loňského roku. Původní plány se však rozsypaly vinou pozdní mixáže hudby. Podle slov frontmana Farise Badwana se ale dokončení alba bez stresu podstatně promítne ve prospěch kvality nahrávky.

The Horrors.
The Horrors. | Foto: Aktuálně.cz

Ta má nyní i svoje jméno – Luminous. „Je to silný obraz – vyzařování světla a vydávání energie. Shrnuje to mnoho způsobů, jak vytváříme hudbu. To, co bylo kapele vždycky vlastní, je, že si od počátku drží stejnou úroveň intenzity,“ přibližuje výběr titulu zpěvák Faris Badwan. Bezpochyby to koresponduje i s výtvarnou stránkou přebalu, jenž s trochou představivosti připomíná fosforeskující raketovou loď ve vesmíru. Futuristické cover fotografie si The Horrors oblíbili už dříve – obdobnou náladu lze vycítit rovněž z vizuálů studiové dvojky Primary Colours i zatím poslední desky Skying.

Očekávat kontinuitu zvukovou by ale bylo naivní. Vždyť tomuto sousloví snad ostrované ani nerozumí. Co album, to nový trend – pánové by mohli být výstavním kouskem na přednáškách o hudebním tvůrčím vývoji. Od horror-punkového debutu přes víceméně post-punk revivalovou dvojku až k psychedelickému rocku Skying.

Titulní grafika nového alba Luminous od The Horrors.
Titulní grafika nového alba Luminous od The Horrors. | Foto: Aktuálně.cz

Poslední indicie napovídají, že v tříročním albovém mezidobí značně koketovali s elektronikou. „Z vydání tohoto alba jsem úplně nejvíc nadšený. Asi bych mylně informoval, kdybych říkal, že je na něm víc kytar, nebo synťáků, protože tak jako tak znějí kytary z poloviny jako synťáky. Je fér říct, že je tam víc všeho?“ prozradil Badwan NME.

Nový singl I See You zodpovídá na všechny otázky. I na tu ohledně míry „syntetických vláken“ – elektronika prolézá skladbou v celé bezmála osmiminutové délce, jako žíravina – skrz naskrz. Nekonečné tematické zvukové plochy odvádějí pozornost vzhůru mimo gravitační pole a doprovodné lyric video s textem zrcadlícím se na vodní hladině jen pobízí k plavbě v myšlenkovém akváriu.

Foto: Aktuálně.cz

Premiéru si ale pilotní singl desky Luminous, vycházející na labelu XL, odbyl již 6. února na ceremoniálu The Fly Awards. Anglický kvintet na něm přebral cenu za mimořádné umělecké kvality a skladbu představil ve speciálním featuringu s Thurstonem Moorem ze Sonic Youth. Singlové spolupráce ale jinak striktně odmítá – jsou prý „pro lůzry, kteří chtějí nastartovat svojí kariéru přizváním po***** Rity Ory na jejich track.“

A turné? To už je nyní zpečetěné. The Horrors „skládají písně tak, aby byly hratelné naživo.“ Českou republiku naposledy navštívili v roce 2011, kdy na festivalu Colours of Ostrava ještě za tepla představili čerstvý repertoár z alba Skying. Což je poměrně dlouhá doba na to, aby svou návštěvu mohli směle zopakovat. Tuzemské festivaly jako tradičně dávkují jména headlinerů po troškách. Zda se poštěstí, bude chtít ještě trochu trpělivosti.

 

Právě se děje

Další zprávy