United Islands udělají z Prahy hudební pěší zónu

Kultura Kultura, Red Kul
18. 6. 2009 15:20
Festival startuje ve čtvrtek klubovou nocí
ORKA
ORKA | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Hudební festival United Islands začíná ve čtvrtek večer v pražských klubech. Během klubové noci se otevřou návštěvníkům dveře 16 míst, kde bude hrát zdarma celkem přes 40 interpretů.

Vybralo je pět osobností tuzemské hudební scény ve spolupráci s kluby a pořadateli festivalu. Klubová noc doprovází dění na ostrovech, které začíná v pátek v 17 hodin na dvou scénách a pokračuje v sobotu na sedmi scénách. Od 11 do 22 hodin vystoupí kolem stovky kapel z Čech i celého světa. A opět vše zdarma.

Klubové noci se mimo jiné zúčastní Cross Club (mj. Sporto), Futurum Music Bar (Peťo Tazok, WWW), Chapeau Rouge (Anyway, Michael's Uncle) nebo Lucerna Music Bar, kde vystoupí folkové duo Dva.

 
WWW
WWW | Foto: Jeff Flashback
Čtěte také:
Emo pro hiphopery. WWW sekali dobrotu, až ji přesekli
Sporto: Konečně nejsi odkázaný na hudební trendy

Nespornou výhodou víkendového festivalu, kvůli němuž obyvatelé nemusejí opouštět střed města, je, že scény jsou umístěny v samém srdci Prahy na Střeleckém ostrově a na malostranské Kampě.

V sobotu přibude scéna také na Žofíně a Janáčkově nábřeží. Navíc na Dětském ostrově a na mostě Legií celou akci doplní doprovodný program, který počítá především s rodinami s malými dětmi.

Please the Trees
Please the Trees | Foto: Beth Orten

United Islands tak propojí střed města do uzavřené pěší zóny, kterou budou návštěvníci moci opouštět a vracet se do ní podle vlastní chuti. "Očekáváme, že v případě hezkého počasí dorazí až čtyřicet tisíc lidí," odhaduje ředitel festivalu Martin Voňka.

K hlavním hvězdám patří španělská Almasäla, mezinárodní kapela N.O.H.A., německá ska formace Yellow Umbrella nebo Orka z Faerských ostrovů. Ta vychází z temně severské písničkářské scény, ale její zvuk je zcela ojedinělý.

Nástroje vytvářejí sami členové kapely z technických vynálezů a odpadu, který k břehům ostrovů přinese příliv. Vystoupení skupiny tak působí i silným vizuálním dojmem. V těchto dnech spojila skupina síly s další osobností, která bývá přirovnávána k světově proslulé Björk - zpěvačkou Eivor.

Českou scénu budou na hlavních pódiích reprezentovat Monika Načeva a Michal Pavlíček, Michal Prokop, Ivan Hlas, Please the Trees, Midi Lidi nebo The Prostitutes.

Kompletní program festivalu najdete ZDE

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy