Emo pro hiphopery. WWW sekali dobrotu, až ji přesekli

Karel Veselý
11. 5. 2009 10:30
Experimentátoři vydávají druhé album Tanec sekyr
Foto: Jeff Flashback

Recenze - Návrat skupiny WWW na konci roku 2006 byl jako zjevení. Jejich debutové album Neurobeat přišlo neuvěřitelných čtrnáct let od prvního koncertu a představilo hlavního představitele projektu Sifona jako hudebníka s originální vizí.

Nahrávka vyšla na hiphopovém labelu Bigg Boss, byla to dokonce vůbec první položka z jejich katalogu. Ale se scénou, na níž WWW kdysi začínali společně s Penery Strýčka Homeboye, už měla společného jen velmi málo. Na své druhé desce Tanec sekyr, kterou pokřtí v úterý 12. května v pražském klubu Roxy, se WWW hip hopu i nadále úspěšně vzdalují.

Zdání hloubky

WWW zněli na domácí poměry naprosto ojediněle. Industriální beaty s elektronickými pazvuky doplňované Sifonovým sugestivním skandováním básnických abstrakcí Lubomíra Typlta uhranuly kritiku i posluchače.

Zatímco u těch prvních se to dalo čekat, obliba projektu u fanoušků byla trochu překvapivá. Přese všechno jde přece jen o poměrně obtížně stravitelnou experimentální hudbu, která se hodí spíše do galerijních instalací než do klubu k víkendové pařbě.

Foto: Jeff Flashback
Čtěte také:
WWW: Jsme fixovaní na něco, co není
WWW: Dva poslední náboje na tři mutanty

Wéwéwéčka se stali fenoménem. Klíčem k úspěchu jsou samozřejmě skvělé koncerty, ale také fakt, že dokázali zaplnit na domácí alternativní scéně dosud volný prostor. Patří alespoň částečně k hiphopové scéně, která je nepopiratelně „in", ale Orionovo plkání o propitých večírcích nahrazují něčím, co alternativcům dává pocit poetické hloubky.

Svoji roli hraje i jistá nostalgie po devadesátkovém trip hopu, s nímž WWW kdysi koketovali. Se Sifonem může hiphopová generace řešit svoje existenciální chmury a tvářit se u toho moudře.

Umění s velkým U

Na nové desce WWW navazují na svůj debut a podařilo se jim svůj originální zvukový amalgán ještě víc zahustit. Hudbě znovu dominují agresivní smyčky inovativních rytmů. V písni Anatomie jsou těžké kovové beaty smíchané s minimalistickými údery do klavíru, jindy je doplňují syntetické ruchy evokující odlidštěnost digitální hudby. Tracky mají klaustrofobickou atmosféru, ale nesklouzávají do předvídatelné temnoty.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Debutový Neurobeat kdysi vyšel v podobě dualdisku. Byl to perfektní tah - oživlé Typltovovy instalace ve videoklipech dávaly posluchačům najevo, že hudba WWW má vyšší umělecké ambice. Druhá deska Tanec sekyr se už musí obejít bez video stopy a hudba bez obrázků mluví sama za sebe. Respektive za ní mluví Typltovy a Sifonovy texty. A to je bohužel hlavní problém Tance sekyr.

Foto: Aktuálně.cz

Zeměkoule/Z tebe koule

Sifon je pořád ještě hiphoper aspoň do té míry, že textům a svému hlasu dává maximální prostor. Není rapper, spíše skanduje a vykřikuje ve velmi omezeném výrazovém rejstříku. Texty navíc propracovanou a originální hudbu vyloženě zahanbují. Často se v nich vrší slova, která zní zajímavě a jejich shluky mají působit dojmem kryptických myšlenek plných hlubokých pravd ("V pohybu atomu změn jsi průsečík perspektiv ".) 

Chcípácké postesky ("jsem výjimečný svojí průměrností", "nejradši bych ani nechodil spát/ abych nepropásl chvíli, kdy se mě ticho bude na něco ptát") střídají laciné obraty ("sekal jsem dobrotu, až jsem ji přesek'", "kolik váží měsíc a nemá trochu nadváhu?") a u verše „zeměkoule/z tebe koule" si nejspíše vzpomenete na své středoškolské básnické pokusy.

Foto: Jeff Flashback

Za velmi zvláštní rozhodnutí považuji zařazení nové verze skladby Karamel, kterou WWW v roce 1997 přispěli na zásadní hiphopovou kompilaci Real Acid Juice. Slavný slogan „Karamel je cukr, co se už neuzdraví" je nepochybně hluboká myšlenka, ale vracet se k ní po dvanácti letech už mi přijde trochu scestné.

Pokud jsem po prvním albu dlouho přemýšlel, s čím WWW srovnat, při pozorném poslechu textů z nové desky mě napadla analogie s brněnskou alternativní scénou osmdesátých a devadesátých let. Neochota zařadit se do hlavního proudu zavedla hudebníky jako je třeba Petr Váša (Ošklid, Z kopce) do slepé uličky hyperpoetických textů, které tak okatě dávají najevo svoji hloubku, až připomínají obludný intelektuální kýč.

Koho by napadlo, že někdejší hiphoper Sifon dorazí do stejných míst?

WWW: Tanec sekyr. CD, 52 minut. Vydala firma Bigg Boss, 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy