Sbor Čhavorenge vedený Idou Kelarovou vydal desku. Ida dělá to nejlepší, co může, tvrdí filharmonici

Kultura Kultura
10. 3. 2018 8:00
Spolupráce hudebnice Idy Kelarové s pěveckým sborem Čhavorenge, kde účinkují talentované romské děti a mladé lidi, vyústila v nahrání profilového CD Hej Romale, na němž se podílela i Česká filharmonie pod vedením Marka Ivanoviće. Obsahuje dvanáct zpívaných skladeb převážně z autorské dílny současného romského skladatele Desideria Duždy, které doplňují tradiční romské písně.
Ida Kelarová.
Ida Kelarová. | Foto: DVTV

Hudebnice Ida Kelarová, sestra houslistky Ivy Bittové, se sborem Čhavorenge absolvovala téměř čtyřicet koncertů v pražském Rudolfinu a na dalších místech České republiky i Slovenska a také řadu workshopů. Účast v hudebním projektu dětem podle Kelarové hlavně pomohla najít vztah k vlastní kultuře a nabýt sebevědomí.

Ida Kelarová a Čhavorenge

  • Čhavorenge odehraje spolu s hudebníky České filharmonie koncerty v Muzeu Škoda v Mladé Boleslavi (26. 3.) a v pražském Švandově divadle (27. 3.). V květnu 2018 čeká soubor návrat na Šluknovsko a spolupráce s místními mladými neromskými zpěváky. 
  • Letní dílna Romano drom se odehraje v Rumunsku, kde budou děti poznávat tamní komunity. 
  • Na podzim 2018 je v plánu turné po Slovensku.

"Romským dětem chybí pocit, že jsou ve společnosti vítané. Jejich cesta ven ze začarovaného kruhu osad a ghett do světa, kde se od nich něco očekává, mohou si věřit a mohou něco dokázat, je jedna z nejtěžších. I když se energie, kterou do dětí vkládáme, nezúročí hned, věřím, že naděje na změnu tu je," říká Kelarová. Ta se práci s romskými a sociálně znevýhodněnými dětmi věnuje dlouhodobě, pořádá pro ně i letní hudební dílny Romano drom.

Podle ředitele České filharmonie Davida Marečka má projekt Idy Kelarové, který se filharmonie rozhodla před pěti lety podpořit, vše, na čem jí záleželo: hudební, sociální i edukační stránku v dokonalé harmonii.  

"Ida Kelarová dělá to nejlepší, co může. Dává dětem šanci na lepší život, přitom je přísná, profesionální a probouzí v nich nejen hudební talent, ale také hrdost a odpovědnost za sebe sama," vypočítává Mareček. 

Sbor Čhavorenge se od podobných projektů podle něj liší tím, že stojí na poctivém hudebním řemesle a zároveň využívá hudby jako komunikačního prostředku. 

 

Právě se děje

Další zprávy