Rusko zařadilo na seznam "zahraničních agentů" populárního rapera a spisovatele

AFP
7. 10. 2022 22:58
Rusko zařadilo na seznam "zahraničních agentů" populárního rapera a spisovatele

Populární ruský raper Oxxxymiron a autor sci-fi románů Dmitrij Gluchovskij dostali od tamních úřadů označení "zahraniční agent", což pro ně znamená zvýšený dohled ze strany státu. Od zahájení ruské invaze na Ukrajině tuto válku oba kritizují. V pátek se jejich jména objevila na aktualizovaném seznamu takzvaných zahraničních agentů, jejž zveřejňuje ministerstvo spravedlnosti, píše agentura AFP.

Na listinu se zpravidla dostávají jednotlivci a organizace, jejichž názory jsou nepohodlné úřadům. Dle nedávné novely zákona může tuto nálepku v Rusku obdržet kdokoli, kdo podléhá údajnému zahraničnímu vlivu. Dříve byla vyhrazena těm, kdo podle Kremlu dostávali peníze ze zahraničí a vyvíjeli politickou činnost. Minulý měsíc se na seznam dostal například humorista a televizní komik Maxim Galkin. V reakci na to jeho manželka, popová hvězda Alla Pugačovová, ostře zkritizovala válku a vyzvala, aby byla ze solidarity se svým mužem také zařazena na stejnou listinu.

Ruský zákon o zahraničních agentech je v rozporu s Úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod, rozhodl letos v červnu Evropský soud pro lidská práva.

 

Právě se děje

Další zprávy