Radiohead dostali dárek a dokončují desku

Jan Pomuk Štěpánek
31. 7. 2007 14:00
OK Computer slaví 10 let deskou coververzí 
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Hudební web Stereogum.com se rozhodl oslavit desáté výročí jedné z nejdůležitějších desek moderní hudby a vyzval své oblíbené umělce, aby přepracovali skladby z alba OK Computer.

A protože oslovili velmi různorodá jména, je i výsledek hodně nesourodý. Působí spíše v  jednotlivostech než jako ucelené album. Přesto stojí za pozornost. Magazín ji nabízel volně ke stažení, teď je na jeho stránkách k poslechu (ZDE).

Mezi nejzajímavější předělávky patří Airbag od newyorského indie rockera Dovemana, který nervní baladu převedl do hřejivého světa vláčně plynoucích jazzových klavírních partů, aniž ji zbavil původní osobitosti. "Největší výzvou pro mě bylo přehrát jejich aranže co nejpřesněji mými vlastními zvuky," říká hudebník.

Vampire Weekend
Vampire Weekend | Foto: Aktuálně.cz

Mezi vůbec nejpovedenější cover verze patří Exit Music (For Film) od brooklynských Vampire Weekend, kteří skladbě dodali nový motiv na flétnu a monotónně uhánějící rockový spodek.

"Když jsem tu skladbu slyšel poprvé, byl jsem úplně vedle, jak moc zní jako klasická vážná hudba," říká Ezra Kleniv. "Když ji poslouchám dnes, slyším v ní trip-hop, možná trochu Pavament. Ať už v ní slyším cokoliv, tenhle song jsou čirý Radiohead, náročný nářez pro konec milénia."

Kompilace obsahuje čtrnáct skladeb. Krom toho, že nabídnou často originální pohled na Radiohead, představí pro laika v podstatě neznámou, především newyorskou indie-rockovou scénu. Tedy prostředí, které by právě bez OK Computer dnes vypadalo zcela jinak.

Album OK Computer, které BBC označila jako desku, která zabila brit pop, patří minimálně mezi nejdůležitější alba 90. let. Zatímco v jejich první polovině vévodil rocku po smrti grunge spíše optimistický indie tón, který vyvrcholil britpopovou mánií v polovině 90. let, období po OK Computer se nese ve znamení temnějších a melancholičtějších kytarovek.

Foto: Aktuálně.cz

Ke slovu se dostávají Travis, Coldplay, Muse nebo Bloc Party a s nimi pak nová generace hudebníků, kteří znovu dostanou do centra pozornosti melancholičtější, intimnější a niternější kompozice. Ačkoliv Radiohead nikdy zcela nesouhlasili, že jde o konceptuální album, řazení skladeb a jejich pointování v jedinečném obalu minimálně konceptuální desku připomíná.

  • O historii alba OK Computer si přečtěte ZDE

I proto bylo těžké vybrat pilotní singl: kapela se nakonec rozhodla pro skoro sedmiminutovou rockovou hysterii Paranoid Android. Přestože rádia skladbu ignorovala, hned první týden se umístila na třetím místě hitparády a album rychle zamířilo ke statusu  přelomového díla.

Sklaby z OK Computer se už dočkaly několika reinterpretací. Vloni například vyšla kompilace Radiodread, která, jak už název naznačuje, nabízí pohled na klasickou desku skrze zakouřenou optiku reggae a dubu.

Ještě letos by se měla na trhu objevit sedmá řadová deska Radiohead. Její nahrávání mohli fanoušci sledovat de facto onl-line na oficiálních stránkách kapely, kam Radiohead postupně umisťovali některé studiové pokusy a kde si Thom Yorke vede náležitě pesimistický blog.

V současné době kapela v New Yorku dělá závěrečný master jednoho z nejočekávanějších alb roku; přesné datum vydání ale tradičně není známé, stejně jako název.

Stanley Donwood, který se stará kapele o jedinečný vizuální styl bookletů a plakátů,  se v rozhovoru pro NME nechal slyšet, že nová deska má být "překvapivě minimalistická a strašidelná, strašidelnější než OK Computer".

 

Právě se děje

Další zprávy