Vinyly se vrací, Michal Prokop nechal vylisovat své poslední album s Framus Five

ČTK ČTK
10. 6. 2019 10:46
Zatím poslední, sedm let staré studiové album Michala Prokopa a jeho kapely Framus Five nazvané Sto roků na cestě nyní poprvé vyšlo v podobě vinylového dvojalba. Prokop tak reaguje na vzrůstající zájem o tento hudební nosič.
Michal Prokop s Framus Five zahájil hudební činnost roku 1967.
Michal Prokop s Framus Five zahájil hudební činnost roku 1967. | Foto: Lukáš Bíba

Vinylové desky se v posledních letech staly módou, jejich prodeje loni vzrostly o 22 procent, zatímco odbyt CD o 23 procent klesl. Prokop desku pokřtí na festivalu Krásný ztráty live, který se uskuteční 9. až 10. srpna na Statku Všetice na Benešovsku.

Michal Prokop.
Michal Prokop. | Foto: Lukáš Bíba

"Vinyly se vrací a tenhle nosič má určité přednosti. Jsem rád, že sám jsem si doma gramofon po přechodu k cédéčkům nezlikvidoval," říká Prokop.

Podle něj má vinylová deska jiný charakter zvuku a lepší dynamiku. "A hlavně je to výtvarně úžasná věc, protože se na plochu obalu vejde spousta fotek a informací. To je rozdíl proti cédéčku a dalším formátům, kdy lidé poslouchají hudbu staženou z nějakého obláčku na internetu," dodává hudebník, podle něhož má vinyl hodnotu pro sběratele i lidi, kteří rádi "drží věci fyzicky v ruce".

Nové vydání Sto roků na cestě využívá možností, které formát vinylového dvojalba nabízí. Vedle nové zvukové úpravy nahrávek je plně využita rozsáhlá plocha obalu i vnitřních přebalů desky.

Unikátem nové edice jsou bonusy. "Kromě Zatmění a Stodolní, živých nahrávek dvou pecek z alba, natočených na prvním ročníku festivalu Krásný ztráty live v Lokti, to bude taky dosud nevydaný živák klasické bluesové perly Johna Lee Hookera Boom Boom," sdělil Prokop.

Člen Beatové síně slávy Prokop svou v pořadí osmou studiovou desku Sto roků na cestě v době jejího prvního vydání na CD roku 2012 označil za "chvíli rockově bluesovou, chvíli trochu 'najazzlou', chvíli písničkovou, chvilku i country, postavenou na skvělých textech".

Vinyl Sto roků na cestě.
Vinyl Sto roků na cestě. | Foto: Joe's Garage

Album obsahuje dvanáct písní, o hudbu se podělil sám zpěvák s Petrem Skoumalem a Janem Hrubým. Texty jsou převážně dílem básníka Pavla Šruta, třemi přispěl Jan Lacina.

Prokopa doprovází kapela Framus Five a několik hostů včetně dnes již nežijícího Petra Skoumala za klávesami. Autory obalu jsou dlouholetí Prokopovi spolupracovníci Karel Haloun a Luděk Kubík.

"Michal Prokop album nahrál s kapelou, kterou lze po desítkách let na scéně považovat za exkluzivní značku. Ačkoliv se její obsazení časem proměňuje, hraje na základě širokého vědomí souvislostí," napsaly o desce Sto roků na cestě Hospodářské noviny, podle nichž muzikantská suverénnost představuje standard pro Framus Five i Prokopa.

Za desku Sto roků na cestě získal Michal Prokop ocenění Zlatá deska. | Video: Clockwork Agency

Michal Prokop s Framus Five zahájil hudební činnost roku 1967. Jejich debutové album jménem Blues In Soul vycházelo z vlivu amerického soulu a rhythm'n'blues.

Následující konceptuální Město ER na české scéně naplno představilo žánr art rocku. Dvacetiminutovou titulní skladbou nahranou v bohatém aranžmá, které spojuje rock se smyčcovým orchestrem, jazzovým bandem a burácivými "kostelními" varhanami, Prokop navíc dal možnost vstoupit do českého rockového textařství básníku Josefu Kainarovi.

"Město ER není romantické dobrodružství, ale naléhavá, nezadržitelná a plnokrevná láska," napsal tehdy o desce novinář Jiří Černý.

V 80. letech minulého století pak zpěvák spolupracoval se skladateli Petrem Skoumalem, Janem Hrubým a básníkem Pavlem Šrutem. Čtveřice svou tvorbou podle hudebních novinářů nabídla českému publiku originální podobu rockového písničkářství.

 

Právě se děje

Další zprávy