Principálu Brownovi Pražané rozumějí

gra,ČTK
5. 11. 2006 14:51
Praha - Zatímco lidé v jeho věku chodí do parku krmit holuby, James Brown se na koncertech pohybuje, jako by mu bylo třicet.

Dokázal to i v sobotu večer v nadšené pražské T-Mobile Areně praskající ve švech. Od jeho první zdejší návštěvy uplynuly přesně dva roky a dva měsíce - a Brown pořád šéfuje nejlepšímu funkovému cirkusu na světě.

Už poprvé mu předskakovala romská kapela Gulo čar, která i tentokrát  nejlíp ze všech předkapel rozehřála publikum na provozní teplotu. Pak ještě přišlo desetiminutové žhavící kolo sboristek a takřka dvacítky černých i bílých muzikantů z Brownovy doprovodné kapely; poté už na scénu za velkého aplausu přišel sám Mr. Sex Machine.

Repertoár a program se od minula moc nelišily. Ale na Jamese Browna se chodí znovu prožít ty největší hity -  samozřejmě nechybělo I Got You (I Feel Good) - a sledovat mnohaminutové jamy, do kterých se skladby zhusta rozrostou.

Tančit, mávat podle pokynů  nebo jen fascinovaně zírat, jak třiasedmdesátiletý zpěvák po více než hodinu a půl neopustil pódium. Brown se představil nejen jako zpěvák, ale i jako muzikant.

Chvílemi hrál na tamburínu, několikrát vystřelil sóla na elektrické varhany, radoval se při sólech jiných a v čistě instrumentálních pasážích se chopil role dirigenta. Nezklamal ani v řadě kratičkých, zato velmi energických tanečních čísel. To všechno ještě umocnila velkoplošná projekce.

Foto: Reuters

James Brown předvedl nablýskanou show s nezbytnými kostýmy a flitry, jakýsi návrat do atmosféry 60. let minulého století.   Ale hlavně to byla show v původním významu toho slova: profesionální a plná energie i radosti z hudby, ke které tahle stylizace nezbytně patří.

Brown, který bude v polovině měsíce uveden do britské hudební síně slávy, před nástupem na scénu v zákulisí udělil krátké slyšení finalistům televizní soutěže Česko hledá SuperStar, jejíž finále se koná v nedaleké Malé sportovní hale.

Až si na svůj pokus o kariéru nevzpomenou ani oni sami, praotec soulu a funku bude na pódiu pořád ještě tančit v kolečkovém křesle.

 

Právě se děje

Další zprávy