Pražský filharmonický sbor je v nominacích na cenu BBC, čeká ho samostatné vystoupení v Petrohradu

ČTK Kultura ČTK, Kultura
8. 2. 2018 10:37
Koncem tohoto týdne členové Pražského filharmonické sboru odletí do Ruska, kde absolvují tři koncerty. Nejdůležitější bude samostatné sborové vystoupení v Mariinském divadlu. V dubnu může sbor proměnit nominaci na prestižní cenu BBC Music Magazine.
Lukáš Vasilek je sbormistrem Pražského filharmonického sboru i menšího tělesa Martinů Voices.
Lukáš Vasilek je sbormistrem Pražského filharmonického sboru i menšího tělesa Martinů Voices. | Foto: Petra Hajská

Pražský filharmonický sbor za nahrávku Kantát z Vysočiny Bohuslava Martinů získal nominaci na britskou cenu časopisu BBC Music Magazine. Těleso vyhledávané ke spolupráci s mnoha orchestry navíc po 30 letech čeká turné v Rusku.

"Jsou to obrovské pocty, které se zkoncentrovaly do několika týdnů," uvádí sbormistr Lukáš Vasilek. "Jsme za vše samozřejmě rádi, ale žijeme stále stejným způsobem. Neusneme na vavřínech," dodává.

Nahrávka kantát Martinů je na cenu BBC nominovaná v kategorii sborové tvorby, vítězové budou oznámeni 5. dubna v Londýně. BBC Music Magazine Award je druhým nejvýznamnějším hudebním oceněním v anglické klasické hudbě hned po cenách měsíčníku Gramophone.

"Nominace nás překvapila, protože kantáty Martinů jsou specificky česká záležitost, pro zahraničního posluchače to může být docela oříšek. Ale evidentně není tak velký a hudba Martinů vše překlenula," poznamenává Vasilek.

Koncem tohoto týdne Pražský filharmonický sbor odletí do Ruska, kde má účinkovat třikrát. Ve velkém sálu Moskevské konzervatoře zazpívá Dvořákovo Stabat Mater, ve velkém sálu Petrohradské filharmonie pak Janáčkovu Glagolskou mši.

V rámci koncertní řady Mariinského divadla v Petrohradu se navíc uskuteční samostatný sborový koncert bez orchestru. Na programu jsou kantáty Martinů.

"Komplet kantát představuje hodně náročné hudby a zpívání, zejména pro ženský sbor. Musíme být ostražití s každou notou a každým taktem a udržet ten výraz a napětí," konstatuje Vasilek.

Pražský filharmonický sbor se dílo petrohradskému publiku pokusí přiblížit recitační částí při Otvírání studánek v ruštině. "Martinů není pro ruské publikum úplná neznámá, ale myslím, že si českou hudbu spojují spíše s Bedřichem Smetanou, Antonínem Dvořákem a Leošem Janáčkem," podotýká sbormistr.

Manažer sboru Radim Dolanský v rozhovoru pro Hospodářské noviny popsal, jak těžké bylo získat angažmá v Mariinském divadle, tedy v zemi, která je přesvědčena, že její sbory jsou nejlepší na světě.

"Když jsem poprvé přiletěl do Petrohradu a Moskvy, neznal jsem tam vůbec nikoho. Z první schůzky v Mariinském divadle jsem odcházel bez jakékoliv nabídky," popsal Dolanský. "Byl jsem tak zklamaný, že jsem se tam ještě ten samý den vrátil a našel jsem někoho jiného, s kým jsem jednal."

Mariinské divadlo nakonec o českou hudbu projevilo zájem − a rovnou chtělo takovou, kterou Rusové neznají. Dolanský tedy doporučil kantáty Martinů. Dnes už je koncert podle webových stránek divadla téměř vyprodaný.

V následujících sezónách Pražský filharmonický sbor čekají i jiná prestižní angažmá - zavítá na Velikonoční festival v Salcburku, v newyorské Carnegie Hall doprovodí Českou filharmonii pod taktovkou Semjona Byčkova.

Kromě toho má v plánu vystoupení s Berlínskou či Mnichovskou filharmonií, s Izraelskými filharmoniky, koncerty na Beethovenfestu v Bonnu či na festivalu v Hongkongu.

Lukáš Vasilek zároveň působí jako sbormistr komorního tělesa Martinů Voices. Tento sbor nyní na CD vydává Madrigaly Bohuslava Martinů.

Jejich šest cyklů se rodilo v rozmezí let 1934 až 1959 a skladatel je dokončil krátce před svou smrtí. Nahrávka vznikla ve spolupráci s houslistou Jakubem Fišerem a klavíristou Karlem Košárkem. "Je to posluchačsky náročnější záležitost než kantáty," upozorňuje Vasilek.

Zatímco Martinů Voices tvoří jen 13 členů, Pražský filharmonický sbor je velkým profesionálním tělesem s 67 členy. Všichni podléhají ministerstvu kultury, jež Pražský filharmonický sbor zřizuje podobně jako třeba Českou filharmonii.

Již několikátým rokem Pražský filharmonický sbor působí v ne zcela vyhovující zkušebně na pražském Senovážném náměstí. "V jednání je přesun do pražské Invalidovny," doplňuje Lukáš Vasilek.

 

Právě se děje

Další zprávy