Praha dá na kulturní granty přes 368 milionů, spor se vede o festival United Islands

ČTK ČTK
12. 1. 2022 19:06
Praha dá na kulturní granty přes 368 milionů, spor se vede o festival United Islands

Pražský magistrát letos na dotacích v kultuře rozdělí 368,18 milionu korun, meziročně o 11,6 procenta víc. Větší část peněz půjde na víceleté granty. Dorazilo 709 žádostí, z nichž komise vybrala 513. Přidělení dotací tuto středu schválil výbor pro kulturu, ještě ho musí potvrdit radní a zastupitelé.

Pirátský zastupitel Martin Arden kritizoval, že podporu od města nedostane hudební festival United Islands. Poslanec a místostarosta Prahy 6 Jan Lacina z hnutí Starostové a nezávislí prohlásil, že je to stejné, jako kdyby ministerstvo kultury nepodpořilo Pražské jaro. Výbor proto na jeho návrh odsouhlasil doporučení, aby radní pro kulturu Hana Třeštíková z hnutí Praha sobě dohledala další peníze na "tradiční akce".

Dle předsedy výboru a zastupitele Jana Wolfa z KDU-ČSL je problém v tom, že někteří kolegové loni v prosinci při schvalování letošního rozpočtu nepodpořili jím navrhované navýšení celkové částky na dotace. Ty magistrát letos rozděloval podle nových pravidel, předsedou grantové komise je Martin Benda z Prahy sobě.

 

Právě se děje

Další zprávy