Policejní dechovka eskortovala The Police do důchodu

Julie Urbišová, New York
8. 8. 2008 11:19
Kapela odehrála poslední koncert comebackového turné

New York - Newyorská policie doprovází Police, Stingovy dcery tančí na pódiu za zády otce, který si nechává v přímém přenosu oholit zarostlou tvář. Slavná kapela odehrála v newyorské Madison Square Garden asi úplně poslední koncert - nejen comebackového turné.

"Dnešek je velmi výjimečný. Hrajeme naposledy, proto chci klukům poděkovat - za přátelství, porozumění a trpělivost se mnou," poděkoval Sting ve čtvrtek hned na začátku dvěma dávným kolegům - kytaristovi Andy Summersovi a bubeníku Stewardu Copelandovi.

Sting je znovu frontmanem The Police. Na amerických Grammy. Jenom?
Sting je znovu frontmanem The Police. Na amerických Grammy. Jenom? | Foto: reuters
Čtěte také:
Nejlepší zátah na fanoušky uspořádali The Police
Police se znovu nadechnou. I s Roxanne

Za největší úspěch Sting považuje, že se navzájem neuškrtili, ale média zdůrazňují spíš čísla. Vrátili se po třiceti letech, objeli celý svět a prodali přitom 3,4 milionu vstupenek. Comeback byl jednoznačným úspěchem. Během čtrnáctiměsíčního turné odehráli 150 koncertů po Severní i Jižní Americe, Evropě i Austrálii, zajeli do Japonska, Číny i na Havaj.

Foto: Reuters

Když loni oznámili, že se dávají na čas zpátky dohromady, fanoušci nechtěli věřit vlastním uším, ale pro jistotu vykoupili lístky za pár desítek minut.

Doba přeje návratům i živé hudbě a koncerty jsou čím dál lepší cestou k výdělku než CD. Ale ani kapela asi netušila, že to bude jeden z nejúspěšnějších "reunionů" vůbec.. Jen loňská část turné vydělala 212 milionů dolarů, letos se částka odhaduje na 340 milionů dolarů.

Poslední zastávkou byla Madison Square Garden, kam se při koncertech vejde téměř 40 tisíc lidí. Police připravili rozlučkovou party, na které chyběly předkrmy. Konaly se jen hlavní chody a dezerty - v podobě hitů Roxanne, So Lonely, Can´t Stand Loosing You nebo Walking on the Moon.

První vrchol koncertu tak nastal už při druhé písni. To v okamžiku, kdy za ústřední trojicí nastoupila dvacetičlenná policejní kapela. Band newyorské NYPD policie doprovodil Police a Stinga v policejní čepici při písni Message in a Bottle. Madison Square Garden stála, tleskala a křičela nadšením.

O další zážitek se postaral Sting v druhé půlce koncertu. Do té doby zarostlý, s několikadenním strništěm odkráčel se zbytkem kapely do zákulisí a velkoplošné obrazovky začínají přenášet paparazziovské záběry. Sting usedá do křesla, okolo sebe dvě mladé ženy, které mu dávají ručník pod krk a začínají ho pomalu zbavovat vousů. Jakoby se zbavoval i únavy a šedin, nabytých během turné, a značně si to užívá.

Foto: Reuters

Police se s turné rozloučili skvělou show plnou vtipu, nadhledu, ale i drivu a hudebního perfekcionismu. O ten se postaral hlavně bubeník a perkusista Steward Copeland s bubny, bubínky, činely i zvonkohrami.

Byl to návrat se vším všudy. Police zahráli svůj klasický starý jazz-rock-reggae repertoár se stejným zvukem, jaký známe ze  studiových nahrávek z konce 70. a 80. let.

"Jsou neuvěřitelní. Jako by se za tu dobu nic nezměnilo, jenom jsme my i oni zestárli. Koncert byl opravdu skvělý, neměli by ještě končit," reagovala sedmačtyřicetiletá Mary, která vzala na koncert i manžela a dvě děti.

A miliony fanoušků, které tehdy Police nadchli, by teď rády slyšely nové album. Jenže turné, které patřilo k nejúspěšnějším z hlediska návštěvnosti i výnosů v historii, bylo prý návratem jen dočasným.

Foto: Reuters

Už několikrát Sting prohlásil, že žádné nové album ani žádné další turné nebude; s Police je konec. A připomněl to i během závěrečného koncertu. "No tak, zpívejte pořádně, je to naposledy," vyzýval tisíce diváků.

Police se rozloučili nejen s celým turné, ale symbolicky řekli na shledanou i New Yorku, městu, které si získali už v roce 1978 při prvním vystoupení v klubu CBGB.

Výtěžek z čtvrtečního koncertu putuje na konta newyorských televizních stanic Thirteen/WNET a WLIW21, které se zaměřují na kulturu a umění.

A aby byl zisk a podpora televizím co největší, na koncert v New Yorku byly k dostání lístky i v hodnotě 5000 dolarů. Kdo na ně měl, mohl si kromě koncertu zajít poslechnout i zvukovku, dostal luxusní večeři pro dva a speciální suvenýry kapely Police.

A ještě jedna dotace pro New York, byť se odehrála už v květnu. Když tehdy Police oficiálně oznamovali ukončení šňůry v New Yorku, darovali na místě  milion dolarů na podporu kampaně Milion stromů pro New York, kterou vyhlásil starosta Michael Bloomberg.

Město se rozhodlo vysadit do roku 2017 milion stromů. A částka, kterou přispěli Police, zaplatí výsadbu 10 tisíc z nich. "Chceme dát New Yorku na rozloučenou dárek, který mu zůstane po desetiletí," řekl Sting.

Police se rozloučili jednou provždy. Aspoň to tak vypadá. Novou desku odmítli, ale přece jen pro své příznivce něco přichystali. Na jednom z nejpovedenějších a největších koncertů turné v Buenos Aires natočili DVD. Vyjít by mělo v listopadu.

 

Právě se děje

Další zprávy