O Hendrixovi vznikne film. Bez jeho slavných hitů

Karel Veselý
17. 5. 2012 11:20
V hlavní roli legendárního kytaristy se představí rapper Andre 3000 z OutKast.
Foto: Profimedia

Praha - Už za tři týdny začne v Irsku natáčení životopisného filmu o Jimi Hendrixovi. Režie snímku s pracovním názvem All Is By My Side se ujme John Ridley (scénárista snímků U Turn nebo Tři Králové) a v roli slavného rockového kytaristy se představí Benjamin Andre alias rapper Andre 3000 ze skupiny OutKast.

Ze vzniku filmu ale zatím nejsou příliš nadšení Hendrixovi dědicové - kytaristova sestra vydala tento týden prohlášení, podle nějž „není možné, aby jakýkoliv filmový projekt ať už má obsahovat hudbu či jiný obsah podléhající autorským právům vznikal bez plné účasti správců Hendrixovy pozůstalosti." Natáčení zastavit nemohou, film se ale bude muset úplně obejít bez slavných písniček svého hlavního hrdiny.

Foto: Pavel Kroulík

All Is By My Side by měl rekapitulovat rané roky Hendrixova života - od dospívání v Seattlu, vojenskou službu či hraní na americkém jihu s Isley Brothers a Little Richardem až po moment, kdy ho v jednom newyorském klubu objevila Linda Keithová, tehdejší přítelkyní Keitha Richardse a doporučila ho anglickému producentovi Chasu Chandlerovi. Ten mu pomohl sestavit kapelu Jimi Hendrix Experience a natočit slavné album Are You Experienced? z roku 1966. Hvězdná kariéra ale trvala jen čtyři roky, v roce 1970 se v sedmadvaceti letech Hendrix zadusil vlastními zvratky po předávkování léky.

Americký spisovatel a scénárista John Ridley usiluje o natočení Hendrixova životopisu už několik let a s Andrem 3000 v hlavní roli se už také počítá delší dobu. Vloni v létě nicméně oba oznámili, že přípravy na natáčení se ruší z důvodu nemožnosti dohody s dědici pozůstalosti. Experience Hendrix LLC totiž už společně s nahrávací společností Sony pracují na dokumentárním filmu, který by měl připomenout letošní nedožité sedmdesátiny rockové legendy.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Z dřívější spolupráce Sony a Janie Hendrixové vzešlo předloňské album Valleys Of Neptune obsahující dvanáct dosud nevydaných skladeb z kytaristovy pozůstalosti. Nepříliš dobře přijatá nahrávka se vyšplhala na číslo čtyři amerického žebříčku.

Hudební životopisy letí

I bez svolení dědiců spustí štáb filmu All Is By My Side natáčení už za necelé tři týdny a pracovat by se mělo až do začátku července. Do týmu už byly potvrzeny také herečky Hayley Atwellová (Kapitán America) a Imogen Pootsová (Noc hrůzy). Místo původních verzí Hendrixových písní by tvůrci mohli použít coververze podobně jako to udělala televizní společnost Showtime u televizního snímku Hendrix z roku 2000 a nebo třeba autoři britsko-německého snímku Backbeat o začátcích Beatles. Tam si slavné písničky z jejich repertoáru zahrála superskupina sestavená z členů Nirvany, R.E.M. či Sonic Youth.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

O životopisné snímky hudebníků je v Hollywoodu poslední dobou velký zájem. Zpracování velkých a často i tragických osudů zpěváků těží ze společných vzpomínek generací. Vlnu filmových biografií zahájil v roce 2004 Ray s oscarovou rolí Jamieho Foxxe jako Raye Charlese. O rok později filmaři vzpomínali na Johnnyho Cashe ve Walk The Line či The Supremes a éru Mottownu v Dreamgirls. Svého životopisného snímku se pak dočkali i zesnulý rocker Ian Curtis z Joy Division v Control (2007), Edith Piaf v stejnojmenném snímku či rapper Notorious B.I.G. v Notorious (2009). Hodně se poslední dobou také píše o filmovém zpracování životopisu Eltona Johna, který by sám sebe na plátně rád viděl jako Justina Timberlakea.

Foto: Aktuálně.cz

Rapper a kytarista Andre 3000 není ve světě filmu nováčkem. Důležitou roli si zahrál třeba v akčním snímku Čtyři bratři Johna Singletona, nepříliš povedené gangsterce Revolver Guye Ritchieho a nebo sportovní komedii Semi-Pro s Willem Ferrellem. V Hollywoodu ale debutoval už v roce 2005 v komediální krimi Buď v klidu s Johnem Travoltou a o rok později hrál hlavní roli v muzikálu Idlewild, který připravil se svým parťákem Big Boiem z hiphopového dua OutKast.

Komerční propadák byl také jejich zatím posledním společným hudebním počinem. Do té doby natočili pět alb, kterých se prodalo celkem 25 milionů. Za desku Speakerboxxx/The Love Below dostali v roce 2003 Grammy za nejlepší album roku. Zatímco Big Boi vydal před dvěma lety výborně přijatou sólovou desku Sir Lucious Left Foot: The Son of Chico Dusty, Andre 3000 svůj sólový počin dosud nevydal.

 

Právě se děje

Další zprávy