Vstala další mrtvola: Jimi Hendrix vydává album

Karel Veselý
9. 3. 2010 9:10
Valleys Of Neptune posbíralo rarity z pozůstalosti
Foto: Aktuálně.cz

Seattle - Diskografie legendárního kytaristy Jimiho Hendrixe se v roce čtyřicátého výročí jeho smrti rozrostla o další oficiální album. Právě vydaná kompilace Valleys Of Neptune posbírala raritní nahrávky nalezené v jeho pozůstalosti.

"James Dean elektrické kytary" vydal za svého života jen tři studiové desky. Zemřel 18. září 1970 v londýnském hotelu Samarkand pravděpodobně na předávkování barbituráty; bylo mu 27 let.

Foto: MPTV.net

Po Hendrixovi zůstaly stovky hodin natočeného materiálu, z nichž bylo zatím sestaveno dvanáct oficiálních posmrtných desek. Do kytaristovy rozsáhlé diskografie se ale zařazuje také na dvacet oficiálních koncertních záznamů a nespočet pirátsky vydaných bootlegů vesměs pochybné kvality.

Novinka Valleys Of Neptune obsahuje materiál nahraný z velké většiny v roce 1969 s jeho kapelou The Jimi Hendrix Experience. Obsahuje pět dosud oficiálně nevydaných skladeb a dvě coverververze písní od Cream a Elmora Jamese. Zbytek tvoří nevydané verze už známých skladeb a ukazuje pověstné experimentování ve studiu.

Na albu se přímo podílel Eddie Kramer, jihoafrický zvukař a producent, který s Hendrixem natáčel od první desky Are You Experienced z roku 1967 a měl prsty i v povedenějších posmrtných deskách The Cry Of Love a Rainbow Bridge, jež shromažďovaly materiál, který kytarista skutečně za svého života chtěl vydat. O dalších titulech se už nic podobného říct nedá.

Vydělává i po smrti

Pozůstalost Jimiho Hendrixe patří mezi nejlukrativnější komodity v hudebním průmyslu - její cena se odhaduje na osmdesát milionů dolarů. Po dlouhých právních bitvách získal v polovině devadesátých let práva na archiv Jimiho otec Al.

Vydání remasterovaných verzí desek, nového best-of i výběru rarit na konci dekády dostaly zesnulého kytaristu na čas i do desítky nejlépe vydělávajících mrtvol v zábavním průmyslu. Své rodině v té době vykazoval zisky dva miliony dolarů ročně.

Foto: Archiv

Pak v roce 2002 Al Hendrix zemřel a mezi pozůstalými se strhla další právní válka o dědictví. Vítězně z ní vzešla nevlastní sestra Jamie, kterou mimochodem Jimi za svého života viděl dohromady sotva deset minut.

Za jejího šéfování zavládly v archivu nové pořádky. Podnikavá žena - respektive její společnost Experience Hendrix se sídlem v Seattle - před dvěma lety podepsala smlouvu s Legacy Recordings, pobočkou Sony Music, jež se specializuje právě na vydávání hudebních archiválií.

Kultura nostalgie

Po "hubených" letech se tak Hendrix může vrátit znovu na trh, který je více než naladěn na vzpomínání na legendy starých časů. Vždyť nejlépe prodávajícím hudebním interpretem loňského roku byl Michael Jackson, který jen v USA prodal osm milionů desek - a z toho určitě absolutní většinu po své smrti loni v červnu. A hned za druhou country zpěvačkou Taylor Swift skončili už čtyřicet let neexistující The Beatles.

Pro velké nahrávací společnosti jsou mrtví interpreti poslední záchranou v chaotické éře nízkých prodejů a internetových pirátů. Investovat do podobných projektů, jako je resuscitace Hendrixe, má podstatně větší jistotu návratnosti než objevování nových talentů, které je kvůli roztříštěném vkusu velmi obtížné prodat.

Foto: Pavel Kroulík

Králem mrtvých hudebních celebrit byl dlouho Elvis Presley. S ročním výdělkem kolem padesáti milionů vládl výročním žebříčkům nejlukrativnějších zesnulých hvězd od roku 2001, kdy je ekonomický časopis Forbes začal sestavovat.

Vloni poprvé našel přemožitele, když se před něj dostal právě čerstvý "přírůstek" Jackson, který za krátký čas od smrti vydělal dědicům přes devadesát milionů.

Presleyho i Jacksona ale z hudebníků trumfli zesnulí skladatelé broadwayských muzikálů Richard Rodgers a Oscar Hammerstein s výdělkem 235 milionů dolarů. Stabilním účastníkem první desítky je také John Lennon.

Hendrix byl v posledním seznamu nejbohatších mrtvol dvanáctý s osmi miliony - což je suma, kterou Hendrix Enterprises vydělaly jen podpisem se Sony Legacy.

Voodoo Child žije!

Hendrix, hudebník s afroamerickými i čerokézskými předky, byl brilantní technik. Ale stejně jako sólové vyhrávky - jež často formálně připomínaly počiny jazzových sólistů - ho proslavily experimenty s kytarovými efekty a psychedelické zvukové hradby na hraně surovosti. Do té doby neslýchaná hudba odrážela ideály svobody 60. let stejně jako chaos a brutalitu 20. století.

Legenda rockové kytary Jimi Hendrix
Legenda rockové kytary Jimi Hendrix | Foto: Bleskově

Byl zároveň jedním z prvních afroamerických hudebníků, kteří prorazili rasovou bariéru a stali se hvězdami. Jeho pozici stvrdilo vystoupení na Woodstocku v rocku 1969. Nad ránem, kdy festival pomalu končil a jeho kapela po probděném víkendu odpadla, si vystřihl nezapomenutelné sólo s variací na americkou hymnu.

Protože byl posedlý experimenty se studiovou technikou, trávil nahráváním hodně času. Na sklonku života si nechal v newyorské Greenwich Village postavit vlastní studio Electric Lady Land, které ale stihl využívat pouhé dva měsíce před smrtí.

Oslavu nedožitých narozenin "krále popu" si řada fanoušků očividně užívala.
Oslavu nedožitých narozenin "krále popu" si řada fanoušků očividně užívala. | Foto: Reuters
Čtěte také:
Smrt jako reklama. Jackson zachránil prodeje hudby

"Máme dost materiálu na celou dekádu," vzkazuje fanouškům Jamie Hendrixová, a Valleys Of Neptune tak určitě nebude ojedinělý přírůstek do Jimiho posmrtné diskografie.

Už letos nás čekají reedice jeho klasických desek, každá navíc doplněná o DVD dokument. Zapojení Hendrixe do světa plastikových kytar Guitar Hero je prý jen otázkou času.

Vypadá to, že Jimiho nevlastní sestra by se mohla brzy zařadit po bok podnikavých matek rapperů Tupaca a Notoriouse B.I.G., které s pomocí zdánlivě bezedného archivu úspěšně rozmnožují penízky po svých mrtvých synech. Hudebnímu odkazu Jimiho Hendrixe by to snad přinejmenším nemělo ublížit.

 

Právě se děje

Další zprávy