Nové desky: Nicki Minaj, Orbital nebo Alabama Shakes

Kultura Kultura
29. 3. 2012 3:24
V první půlce dubna vyjdou novinky Nicky Minaj, Orbital nebo Alabama Shakes
Nicky Minaj
Nicky Minaj | Foto: Aktuálně.cz

Nicki Minaj - Pink Friday: Roman Reloaded

Druhá deska Nicki Minaj na Valentýna sice nakonec nevyšla a o slibovaný návrat k hip hopovým kořenům půjde asi jen napůl, nicméně i tak je pokračování debutu Pink Friday jednou z aktuálně nejočekávanějších desek. Zpěvačka na sebe upozorňuje především výraznou stylizací a naposledy si v klipu Stupid Hoe vzala na paškál vyumělkované barbie girls s pochybným inteligenčním kvocientem, jinak ale tematika celé desky pravděpodobně vyjde najevo až se samotným vydáním. Jako hosty si rapová diva původem z Trinidadu a Tobaga přizvala jména jako Nas, Drake, Rick Ross nebo Chris Brown ad.
Datum vydání: 2. dubna

Orbital - Wonky

Britské taneční duo Orbital, které bylo ze středobodů horečky elektronické v devadesátých letech, vydalo poslední album v roce 2004 a na novinku si pozvalo Zolu Jesus nebo Lady Leshurr. I přes účast aktuálních interpretů je ale Wonky spíš cestou v čase zpět k jednoduché a decentní elektronice osmdesátek s tím, že dnes populární dubstep či v názvu zmíněný žánr wonky desku poznamenal jen velmi zlehka.
Datum vydání: 2. dubna

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Screaming Females - Ugly

Nezávislá punk rocková kapela Screaming Females se zatěžkaným zvukem své páté řadové album nahrála ve studiu Steva Albiniho a sama kapela jej označuje jako perfektní kombinaci syrové energie a muzikantství. Zatím se však v souvislosti s Ugly mluví hlavně o Albinim a byť předchozí řadovky byly kritikou přijaty veskrze pozitivně, o hudební stránce desky zatím příliš slov nepadlo.
Datum vydání: 3. dubna

M. Ward
M. Ward | Foto: Merge Records

M. Ward - A Wasteland Companion

Někteří hudebníci skládají hudbu pro nabušené stereo systémy v autech, jiní pro laptopy nebo prostorové zvukové systémy. Doménou písničkáře Matta Warda jsou stará tranzistorová rádia a jeho hudba jakoby se zasekla v čase, o čemž svědčí i její přízračné a tajuplné praskání. Zpěvák je známější díky projektu She & Him, kde se spároval se zpívající herečkou Zooey Deschanel, přehlížet jeho zasněnou sólovou tvorbu by však byla chyba.
Datum vydání: 6. dubna

Alabama Shakes - Boys & Girls

Eponymní EP blues rockové a částečně i soulové kapely Alabama Shakes bylo na serveru Bandcamp dlouhou dobu bestsellerem číslo jedna a většina hudebních serverů těmto Britům věští velkou budoucnost. Plnohodnotný debut Boys & Girls by tak teoreticky mohl být jednou z letošních prvních komerčně výrazně úspěšných nahrávek, která se vzala v podstatě odnikud, respektive z balastem zaplaveného webového prostředí.
Datum vydání: 9. dubna

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Black Dice - Mr. Impossible

Experimentální rockeři Black Dice často koketují s noisem nebo elektronikou, přesto lze jen těžko tušit, s čím přijdou tentokrát na své šesté řadovce. Sami nahrávku popisují jako soundtrack k drogově nabuzené teenage show někde na Marsu, což dává tušit další excentrický a psychedelicky ujetý počin.
Datum vydání: 9. dubna

Spiritualized na festivalu Primavera
Spiritualized na festivalu Primavera | Foto: Pavel Kroulík

Spiritualized - Sweet Heart Sweet Light

Původně měla deska vyjít už v březnu, ovšem nestalo se tak a byla odložena až na polovinu dubna, její podoba by však měla pokračovat v podivné space rockové cestě vyšlapané šesti předchozími nahrávkami. Dle rozhovoru v magazínu NME ústřední postavu kapely Stuarta Pierce inspirovalo především živé hraní klasické nahrávky Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space z roku 1997.
Datum vydání: 16. dubna

 

Právě se děje

Další zprávy