Největší slovenský festival Pohoda otevřel brány

Kultura ČTK Kultura, ČTK
7. 7. 2011 17:59
V Trenčíně vystoupí Pulp, Portishead nebo M.I.A.
Foto: blogs.citypages.com

Bratislava/Trenčín - Největší slovenský hudební festival Pohoda ve čtvrtek odpoledne otevřel své brány na letišti v Trenčíně. V nejbližších třech dnech nabídne progresivní přehlídka stovku koncertů, desítky diskusí, filmy, taneční představení a na závěr také mši.

Zájemci, kteří si nekoupili vstupenky v předstihu, se na akci patrně už nedostanou. Všechny se totiž vyprodaly před týdnem, kapacita festivalu je 30 000 lidí.

Největším lákadlem prvního dne Pohody bude koncert amerického dýdžeje a hudebníka Mobyho, který začne o půlnoci. Ještě předtím se bude promítat snímek Václava Havla Odcházení, později v noci mohou filmoví fanoušci zhlédnout nejlepší český film loňského roku, Pouta režiséra Radima Špačka.

V pátek hlavní část festivalu zahájí Janáčkova filharmonie Ostrava. Hlavními taháky ročníku jsou Pulp, kteří se pod velením Jarvise Cockera letos obnovili patrně jen na jedno turné, Portishead a zpěvačka M.I.A.

Pořadatelé Pohody ale tvrdí, že se nesnaží lákat pouze na známé kapely nebo zpěváky. "Snažíme se jej koncipovat tak, aby byl silný sám o sobě, aby jeho jednotlivé složky do sebe zapadaly. Také skupiny, které nejsou známé, anebo nejsou na plakátech většími písmeny, jsou pro nás důležité stejně jako velká jména," říká ředitel festivalu Michal Kaščák.

Pro návštěvníky 15. ročníku největšího letního festivalu v zemi je přímo na letišti připravených téměř 16 000 metrů čtverečních stanové plochy. K dispozici mají více než 600 toalet a přes 130 sprch, najíst se mohou v osmi desítkách stánků a žízeň uhasit ve 140 výčepech. Pokud návštěvníkům dojde hotovost, peníze si může vybrat přímo v areálu v některém ze dvou bankomatů.

Předpověď zatím hlásí teplé počasí, avšak s možností bouřek. Přímo na místě bude tým meteorologů, kteří budou vydávat průběžnou předpověď. V roce 2009 po příchodu náhlé bouřky spadl jeden ze stanů, neštěstí si vyžádalo dva lidské životy.

 

Právě se děje

Další zprávy