Na prázdniny pojedeme tam, kde hraje Sheeran. Rusové vyrážejí na koncertní dovolené

ČTK ČTK
25. 5. 2024 14:00
Západní popové hvězdy převážně bojkotují Rusko od chvíle, kdy v roce 2022 zahájilo plnohodnotnou invazi na Ukrajinu. Ruští hudební fanoušci však zřejmě tak zoufale touží vidět své oblíbené umělce, že teď platí tisíce za "koncertní dovolenou" v zahraničí.
Ed Sheeran na snímku z loňského června, kdy koncertoval před newyorským komplexem Rockefeller Center.
Ed Sheeran na snímku z loňského června, kdy koncertoval před newyorským komplexem Rockefeller Center. | Foto: Reuters

Jak píše deník The Telegraph, například cestovní kancelář Russian Express registruje velkou poptávku po zájezdech s koncertní tematikou. Balíčky, které nabízí, zahrnují mimo jiné možnost vidět britského zpěváka Eda Sheerana v chorvatském Záhřebu, jeho krajana Jamese Blunta v Dubaji nebo italského tenoristu Andreu Bocelliho v Turecku.

Mluvčí cestovní kanceláře sdělil listu, že od chvíle, kdy tyto balíčky začali vloni na podzim nabízet, už jich prodali okolo 150 a stále jsou velmi oblíbené. Kancelář vybírá umělce oslovující mladé i starší generace. "Imagine Dragons a Snoop Dogg jsou volbou pro mladé, zatímco starší si vybírají spíš Scorpions a Rammstein," uvádí mluvčí.

Jeden z balíčků - pětidenní zájezd, jehož vrcholem je vystoupení Eda Sheerana v srbském Bělehradě letos v srpnu - stojí 1123 dolarů, v přepočtu přes 26 tisíc korun. Sheeran, jenž naposledy hrál v Moskvě roku 2019, od té doby veřejně vyjádřil podporu Ukrajině a vystoupil na Koncertu pro Ukrajinu. Výtěžek z něj byl určený napadené zemi.

"Západní superhvězdy už v Moskvě nevystupují," napsal na platformě X Jonny Tickle, Brit žijící v ruském hlavním městě. "V důsledku toho některé cestovky vytvořily zájezdové balíčky, které zahrnují let, ubytování a lístky na koncert pro Rusy, kteří chtějí vidět svoje oblíbené zpěváky, jako jsou Taylor Swift, Dua Lipa či Adele," dodal.

Tickle na X také vložil reklamy rozhlasové stanice Europa Plus, která sídlí v Moskvě a pořádá soutěž nazvanou Live Tour 2024. Vítěz obdrží cestu na koncert Adele v Mnichově, Coldplay v Budapešti či zpěvačky Taylor Swift ve Vídni.

Ještě v roce 2021 napsal baskytarista Coldplay Guy Berryman na síť X, že by kapela "určitě" chtěla vystoupit v Rusku. Reagoval tak na dotaz fanouška, jenž se ptal, zda by si hudebník chtěl zahrát někde, kde ještě nebyl. Od ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 však Coldplay vystoupení v Rusku na itinerář turné nezařadili. Naopak po zahájení války pozvali na pódium v Bruselu Svjatoslava Vakarčuka, zpěváka ukrajinské rockové skupiny Okean Elzy, kterého tak symbolicky podpořili.

Video: Rusistka zůstala po invazi v Moskvě

Rusistka Alena Machoninová v pořadu Spotlight popsala, jak prožila ruskou invazi na Ukrajinu v únoru 2022 přímo v Moskvě. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy