Na Glastonbury se opět snesly hvězdy a voda

Vojtěch Lindaur
23. 6. 2007 15:33
Co viděl v pátek největší festival na světě
Vynalézavé radovánky
Vynalézavé radovánky | Foto: Reuters

Glastonbury - S hvězdami na pódiích a bažinami mezi nimi začal v pátek festival v Glastonbury. V posledních ročnících už tradiční déšť nechyběl ani letos. Podle pravidelných návštěvníků nebyla jezera vody a bahna tak velká jako minule, přesto místy hodně husté přeháńky vytopily v městečku desítky stanů.

Arctic Monkeys
Arctic Monkeys | Foto: Reuters

Vlastně ironické v souvislosti s tím, že letošní ročník si stejně jako předešlé dal za úkol vydělat významnou částku pro humanitární nebo ekologické organizace. A letos se kromě kampaní proti změnám klimatu zaměřil na Water Aid, projekt zabezpečující vodu pro země třetího světa.

Upřímně řečeno je to ale drtivé většině návštěvníků jedno; pod rozlišné petice se zatím podepsalo okolo dvaceti tisíc lidí. Na druhou stranu se v předvečer festivalu mohlo zdát, že jim tolik nejde ani o hudbu.

A přitom je letošní ročník v počtu návštěvníků rekordní, prodaných vstupenek je 177 500 -  což je oproti minulému ročníku nárůst o třicet tisíc. Na místo se začali lidé sjíždět už několik dní předem, už ve středu ho vzalo útokem přes padesát tisíc lidí. Glastonbury je totiž instituce. Opravdu jediný festival, který si může troufat tvrdit, že je důležitější než kterákoliv kapela, která na něm kdy vystoupila.

Páteční hudební nabídka byla velmi pestrá a patřila do ní jak vystoupení klasických britských kytarovek jako The View nebo The Automatic, tak odvážnější jazzové formace typu The Earlies nebo postrockoví intelektuálové Arcade Fire. Fenomenální byl i koncert nuraveové špičky Klaxons.

Festival v Glastonbury zaskočil déšť
Festival v Glastonbury zaskočil déšť | Foto: Reuters

Celému festivalu ale v pátek večer kralovala Björk, předvedla jak starší věci, tak hlavně čerstvý materiál z aktuální desky Volta a potvrdila, že písničky jsou jako stvořené pro šamansky podmanivou show.

Na hlavním pódiu Pyramid stage pak rozskákali promoklý dav o generaci mladší Arctic Monkeys. Zázrak minulého roku své postavení na jaře potvrdil deskou Your Favorite Nightmare a v pátek v noci k tomu definitivně vyvrátil zvěsti, že při živých vystoupeních kapela pokulhává. "A prý se říká, že nemáme na živé koncerty dost skladeb," prohlašoval pak náležitě spokojený zpěvák Alex Turner.

Špatnou pověst naopak kromě počasí beze zbytku potvrdila zpěvačka Amy Winehouse. Jako snad na všech koncertech v posledním půl roce, i tentokrát měla daleko ke střízlivosti a její výkon rozhodně nešlo označit za ohromující.

  • Cestu Vojtěcha Linadura na festival podpořily Levné knihy


 

Právě se děje

Další zprávy