Nejslavnější festival Glastonbury je zpět

jps
22. 6. 2007 13:00
Letošní ročník je jedním z nejlépe obsazených
Festival v Glastonbury zaskočil déšť
Festival v Glastonbury zaskočil déšť | Foto: Reuters

Glastonbury - Po roční pauze začíná Glastonbury Festival Of Contemporary Arts, největší hudební přehlídka pod širým nebem na světě konaná na jihozápadě Anglie u vesnice Pilton.

Několik menších scén zahájilo slavný festival už v pátek ráno, ale to hlavní se uděje o víkendu. Letošní ročník hudební instituce zakončí koncert legendárních The Who.

A je to velkolepý návrat: rekordních 177 500  lístků bylo vyprodáno ještě dříve, než organizátoři odtajnili, kdo letos vystoupí. Bez vstupenek by se na Glastonbury už neměl nikdo dostat, bezpečnostní oplocení bylo pro letošní ročník doplněno o novinku: zájemci o vstup se museli předem zaregistrovat a poslat organizátorům fotografii, i když ani tak neměli automatické právo na lístek. Rychlejší ze čtyř set tisíc fanoušků vyhráli a někteří vyrazili už ve středu.

Festival v Glastonbury zaskočil déšť
Festival v Glastonbury zaskočil déšť | Foto: Reuters

"Už je tu spousta lidí," hlásila ve středu večer v rozhovoru pro NME Emily Eavisová, dcera zakladatele a čerstvého rytíře, farmáře Michaela Eavise."Ještě nikdy jsme tu neviděli tolik lidí o dva dny dříve, ale nebojte se, místa je ve stanovém městě dost." 

Poté, co Eavis se svou ženou viděli v roce 1970 open air vystoupení Led Zepelin, rozhodli se uspořádat na svém devítiset hektarovém pozemku vlastní festival. První ročník, který si říkal Pilton Festival,  navštívilo 1500 lidí, kteří měli možnost poslechnout si Marca Bolana nebo Ala Stewarta.

O rok později už tu vystupoval David Bowie nebo Joan Baezová, na line-upu byli i Pink Floyd, kteří ale kvůli technickým podmínkám odmítli vystoupit. V průběhu desetiletí se z Glastonbury stal kult, každoroční barometr hudebního vývoje a přehlídka toho v podstatě nejlepšího, co je ve své době v pop-music k mání. 

Největšími letošními taháky jsou kromě zmíněných The Who také současní miláčci britského publika Arctic Monkeys, Arcade Fire, Björk, Klaxons, Amy Winehouse nebo Iggy & The Stooges, k návratu tu zavelí i Chemical Brothers. Stihnout všechny nelze.

Festival v Glastonbury zaskočil déšť
Festival v Glastonbury zaskočil déšť | Foto: Reuters

Kromě toho už řeší návštěvníci festivalu, který připomíná městečko s dobrým zázemím jen jednu otázku: Promění se i letošek v blátivý zážitek? V pátek to tak vypadalo.

Celkově třídenní program nabízí víc než dvě stě vystupujících na několika scénách. Na jedné z nich se vůbec poprvé na Glastonbury podívají zástupci Česka jinak než v roli fanoušků. Projekt Gipsy.cz, který spojuje tradiční romskou hudbu s hip hopem, hraje 24. června na pódiu Pussy Parlure.

 

Právě se děje

Další zprávy