My Bloody Valentine přidají porci kytarového rauše

Kultura Kultura
2. 5. 2012 15:45
V reedici vychází alba Isn't Anything a Loveless.
Foto: oficiální Facebook profil My Bloody Valentine

Praha - Obnovení My Bloody Valentine rekapitulují svou historii a chystají dvoudílnou diskografii rozšířit o další nahrávku. V pondělí 7. května vyjdou v reedici remastrované nahrávky Isn't Anything a Loveless z přelomu devadesátých let společně s kompilací shrnující tři EP ze stejného období. V průběhu letošního roku by pak jedni z otců zasněného žánru shoegaze měli přijít s novým materiálem.

Na třetím albu kapela začala pracovat už v polovině devadesátých let, kvůli vnitřním rozporům a neshodami s vydavatelem však k jeho dokončení nikdy nedošlo. Frontman Kevin Shields tak tehdy skládal pouze do šuplíku a až u příležitosti aktuálních reedicí jej napadlo vrátit se k nikdy nevydanému materiálu.

"Poslouchal jsem štosy cédéček a došlo mi, že je to lepší než dříve nevydané skladby z kompilace," komentuje Shields rozhodnutí v magazínu Mojo a naráží na aktuálně vydávanou kompilaci EP's 1988-1991. Tu v závěru doplňují tři dosud nikdy nevydané skladby.

Datum rozostřené jako zvuk

Zprávy o dokončení alba z poloviny devadesátých let kapelu provázejí už od jejího reunionu v roce 2007 a byť Shields už nyní mluví o letošním datu vydání, nelze je brát za zcela závazné. Pokud však své slovo dodrží, mělo by po dosud nepojmenovaném třetím albu následovat EP se zcela novým materiálem.

V mezidobí si fanoušci jedné z nejvýznamnějších britských alternativně rockových kapel budou muset vystačit s kultovními nahrávkami v novém zvukovém balení, které začátkem devadesátých let vyvolaly ostrovní obsesi rozostřeným kytarovým zvukem a jejichž snovou atmosféru následovala celá vlna takzvaných shoegazers. K této do sebe zahleděné scéně se řadili například dnes polozapomenuté skupiny Slowdive, Ride, Lush nebo Chapterhouse.

"V osmaosmdesátém jsme nad podobou nahrávky neměli úplnou kontrolu a smíchali jsem ji opravdu rychle," vysvětluje Shield v hudebním časopise Uncut. "Možnost napravit různé malé chybky je skvělá," dodává k remasteru debutu Isn't Anything.

Video: youtube.com
 

Právě se děje

Další zprávy