Nahá Katy Perry i sprosté Pussy Riot. Podívejte se, kdo podporuje Trumpa a kdo Clintonovou

Karel Veselý Karel Veselý
7. 11. 2016 10:01
Americké prezidentské volby už jsou doslova za rohem, kampaně obou hlavních soupeřů jdou do finále a s nimi i aktivity podporovatelů obou kandidátů. Mezi nimi se tradičně objevuje celá řada slavných hudebníků, byť Hillary Clintonové ani Donaldu Trumpovi se nepodařilo zformovat tak silnou „kulturní frontu“, jako to dokázal před čtyřmi i osmi lety Barack Obama. Letošní vypjatá předvolební kampaň v sobě ale má něco specifického – kromě muzikantů otevřeně podporujících Clintonovou či Trumpa do ní zasáhli i ti, kteří vystupují proti kontroverznímu republikánskému kandidátovi, aniž by ale nutně museli také stát za Hillary. Podívejte se, na jaké straně barikády kdo stojí.
Adele přebírá jednu z cen na Brit Awards.
Adele přebírá jednu z cen na Brit Awards. | Foto: Reuters

Nesahej na naše písničky

Spoustu slavných muzikantů naštval Trump už tím, že bez svolení použil jejich písně v různých částech kampaně a vlastně je tak přinutil vymezit se proti němu. Už při samotném zahájení kampaně zazněla klasika Rockin in the Free World od Neila Younga. Kanadský rocker podporující navíc Bernieho Sanderse nejprve v rozhovoru prohlásil, že mu použití písně nevadí, pokud je legální, když se pak ale ukázalo, že Trumpův tým nezaplatil za licenci, Young se rozhořčil. „Fuck you, Trump,“ vzkázal z pódia při jednom koncertě.

Podobně ostrá byla reakce kapely R.E.M., když na jednom shromáždění pustil Trumpův tým jejich píseň It's the End of the World as We Know It (And I Feel Fine). „Nepoužívej moji hudbu ani hlas ve své tupé šarádě, které říkáš kampaň,“ prohlásil Mike Mills z R.E.M. a kandidáta nazval „smutným mužíčkem, který touží po pozornosti“. Neautorizování písní v Trumpově kampani hlásí i kapely Survivor, Twisted Sister, Queen nebo Elton John a Adele.

 

Právě se děje

Další zprávy