Madonnu v Bukurešti vybučeli za obhajobu Romů

Kultura Kultura, Red Kul
28. 8. 2009 18:10
Zpěvačka podle mluvčí na svém prohlášení trvá
Foto: Reuters

Bukurešť  - Stačilo, aby při středečním koncertě v Bukurešti v rámci Sticky & Sweet Tour řekla, že je smutná z diskriminace Romů ve východní Evropě, a publikum se rozbučelo.

Nyní Madonna prostřednictvím své mluvčí Liz Rosenberg vzkázala, že byla nucena situaci v Rumunsku takto komentovat poté, co se nechala informovat o postavení Romů ve východní Evropě. Odpovídalo to ostatně multikulturnímu ladění její současné show, v níž figuruje skupina romských hudebníků a v duchu jejich hudby je upraven i hit La Isla Bonita.

 
Foto: Reuters
Čtěte také:
Recenze: Madonna byla jen oslňující. A nic víc nežádala
Sledovali jsme, jak si Madonna hrála s publikem
Materialistická holka, jež změnila pop v byznys
Všechny nedostatky vyrovná touha po slávě

Madonna si během dvouhodinového koncertu vyžádala pauzu na proslov: "Doneslo se mi, že zde - stejně jako v celé východní Evropě - panuje velká diskriminace vůči Romům a cikánům. Je mi z toho smutno. Nevěříme přece v diskriminaci, věříme ve svobodu a stejná práva pro každého."

V tu chvíli se popové královně dostalo víc bučení, než když se zmínila o předsudcích vůči homosexuálům. Nicméně Lis Rosenberg upřesňuje, že z šedesátitisícového publika se ozýval jak nesouhlas, tak nadšení.

Foto: Reuters

"Madonna koncertuje se skupinou fenomenálních romských muzikantů, kteří ji informovali o diskriminaci vůči jejich etniku v několika zemích. Proto cítila povinnost učinit krátké prohlášení," dodává Rosenberg.

Sami hudebníci na páteční tiskové konferenci přiznali, že takovou reakci nečekali a bylo to pro ně bolestivé, protože předtím při jejich vystoupení byli lidé nadšeni.

"Chceme být vnímáni ... jako rovní," řekl Saša Kolpakov s tím, že diskriminace Romů podle něj existuje nejen na Východě, ale i na Západě.

"I Madonna byla reakcí diváků hodně překvapená, ale nemůžu mluvit za ni," dodal nejmladší člen Kolpakov tria. Odmítl říct, jestli se zpěvačka Romů zastávala i na dalších koncertech ve východní Evropě; pískání a urážky bukurešťského publika jen označil za jejich nejhorší zážitek z celé šňůry.

"Pískal jsem, protože jsem nesouhlasil s tím, co nám říká. Kdo si vůbec myslí, že je, aby nás poučovala," reagoval návštěvník koncertu Ionut Dinu, kterého cituje BBC.

Po letech Madonna přestává budit kontroverzi sexuálně explicitní show nebo užíváním náboženských symbolů, ale činí tak pouhými humanistickými proslovy. 

Ve východní Evropě je to právě Rumunsko, kde žije největší počet Romů. Téměř každý druhý ze zhruba 12 milionů Romů žijících v Evropě navíc podle Agentury Evropské unie pro základní práva (FRA) uvedl, že se za posledních 12 měsíců stal terčem diskriminace. Romové v Evropě čelí především diskriminaci související s bydlením, zdravotní péčí a vzděláním, dodává FRA.

Madonna se bezpochyby dotkla citlivého tématu, připouští Radu Motoc, šéf programů Sorosovy nadace v Rumunsku. Ale těžko cokoli změní. "Madonna je popová hvězda. Není odbornice na vztahy mezi etniky," dodává s odstupem.

 

Právě se děje

Další zprávy