Legendární Magma zahraje na Alternativě

Ondřej Stratilík, ČTK
25. 11. 2005 8:00
Praha - Už dnes začíná třináctý ročník mezinárodního multižánrového hudebního festivalu Alternativa.
Foto: www.alternativa-festival.cz

Ode dneška do 3. prosince budou prostory Divadla Archa, klubů Kaštan a Rybanaruby svědky nejrozmanitějších hudebních performancí.

Zřejmě největším lákadlem letošního ročníku Alternativy je francouzský "megaprojekt" Magma. Ten patřil v sedmdesátých letech minulého století k nejvýznamnějším zástupcům hnutí Rock In Opposition tedy nahlížení na rock ve zcela jiných dimenzích. Tehdy byly obvyklé experimenty s jazzem a klasickou hudbou. "Je to takový dluh z minulosti, protože tady ještě nikdy nehrála," řekla Jana Černá z pořádajícího sdružení Unijazz. Magma vystoupí jak v kompletním složení (27. listopadu v Arše), tak ve své komorní podobě (večer předtím).

Další zajímavostí jsou němečtí minimal-elektronici Dictaphone, kteří se pohybují na ambientních vlnách zahuštěných samplery. Spolu s nimi zahrají 29. listopadu v Arše ještě slovenští Double Affair. Těm nedávno vyšla debutová deska Circulation. I zde má prim práce se samplery, ovšem ty jen přibarvují zvuk akustických nástrojů. Hlavní hvězdou večera pak  budou perkusisté Burnt Friedman (Ninja Tune) a Jaki Liebzeit (ex-Can). Pod jejich rukama se z bubnů stávají zcela neznámé nástroje.

Japonsko a pak křížem krážem hudebními směry

Velký zážitek chystá i japonský večer 28. listopadu v Divadle Archa. Nejdřív zahraje perkusista Hoppy Kamiyama, po něm přijde na řadu projekt Satanicpornocultshop. Zde si přijdou na své opravdu všichni, neboť Japonci kombinují mnohé odnože současné hudby. Hip hop, groove, disko. Nesourodou směsku žánrů z mp3 podkladů pak navíc doplňují zvukem tibetských zvonů, házením kostek či grumblemi.

Hodně prostoru bude věnováno i domácím projektům. Zahrají si například zběsilci s bubny Fru Fru, nebo čínská zpěvačka žijící v Čechách - Feng Jüng Song známá svou spoluprácí se Slunečním orchestrem a Horskou  karavanou.

Dramaturgie festivalu jde napříč žánry a představuje různé hudební styly, od rocku přes jazz a soudobou vážnou hudbu až k elektronické experimentální hudbě. V posledních letech se otevírá také alternativním formám taneční hudby a etnickým vlivům. Projekty často propojují hudbu s divadlem i výtvarným uměním. Součástí festivalového programu budou výstavy fotografií Karla Šustera, seminář o hudebním softwaru a beseda o autorských právech.

 

Právě se děje

Další zprávy