Kiss: Prodali sto milionů desek, vracejí se do Prahy

Kultura ČTK Kultura, ČTK
13. 6. 2013 14:23
Do Prahy přijíždí populární glam rockové příšery
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Legendární kapela Kiss proslulá komiksovými maskami se vrátí po třech letech do Čech. V rámci turné k novému albu Monster vystoupí 14. června 2013 v pražské 02 areně.

Kiss, kteří od svého vzniku v roce 1973 prodali více než 100 milionů desek, letos vydali své dvacáté studiové album Monster. V Praze samozřejmě zazní kromě songů z nové desky i zásadní hity dlouholeté kariéry Kiss.

Foto: Aktuálně.cz, Kissmonsterbook.com

Kapela je známá svou jednoduchou a údernou hudbou na pomezí glam rocku a hard rocku. Stylizace do role zmalovaných příšer v ocelovo-kožených převlecích v roce 2012 sice už nikoho moc nevzruší, přesto pro zakonzervovaný svět hard rocku je dvacáté album Kiss pořád událostí z rodu kultovních.

V České republice kapela hrála již několikrát, poprvé v roce 1996. Už v časech totality v České republice měla dostatek fanoušků, i když její vystoupení ve východním bloku bylo nemyslitelné.

Pro komunistický režim v bývalém Československu byli nepřijatelní nejen pro hlučnou muziku, ale také kvůli logu s runovými S evokujícími uniformy jednotek SS. Podsouvat Kiss nacistické sklony je však podle hudebních publicistů nesmysl. Už proto, že dva zakládající členové jsou židovského původu.

Kiss 14. 6. O2 Arena  Jestli si někdo užíval "sex drugs and rock and roll" na maximum, tak právě oni. Je až s podivem, jaké koncertní tempo tihle staroušové, s věkovým průměrem kolem šedesátky, stále zvládají. Nepůjde jen o vzpomínkovou záležitost, Kiss loni vydali už dvacáté album Monster.
Kiss 14. 6. O2 Arena Jestli si někdo užíval "sex drugs and rock and roll" na maximum, tak právě oni. Je až s podivem, jaké koncertní tempo tihle staroušové, s věkovým průměrem kolem šedesátky, stále zvládají. Nepůjde jen o vzpomínkovou záležitost, Kiss loni vydali už dvacáté album Monster. | Foto: Profimedia

"Když nás nenávidíš, v pořádku. Když nás miluješ, dobře. A když stojíš někde uprostřed - jdi domů," vyjádřil před časem vztah kapely k okolí Paul Stanley.

Skupina, jejíž členové se prezentují v převlečení za démona, hvězdného chlapce, mimozemšťana a kočku, má mnoho příznivců i v České republice. V polovině října bylo nové album Monster na druhém místě hudební tuzemské prodejní hitparády. "Monster je tutově největší vrchol všeho, co kapela doposud udělala," prohlásil Stanley.

Foto: Aktuálně.cz

Nostalgií čpí i většina tuzemských recenzí alba Monster. "Monster si mě získalo během chvíle a roztančilo moji churavou rockovou duši. Posluchač se při jejím poslechu ocitne zpátky v dobách, kdy neexistovalo nic jiného než kvalitní rock'n'roll, který vládl světu, byl na vrcholu sil a dává zapomenout na mnohdy strádající aktuální scénu," napsal například pro musicserver Ondřej Hricko.

V aktuální sestavě jsou kromě původních členů baskytaristy a zpěváka Gene Simmonse a kytaristy a zpěváka Paula Stanleyho kytarista Tommy Thrayer a bubeník Eric Singer. Mezi jejich největší hity patří Rock And Roll All Night, I Was Made For Lovin' You, Love Gun či Detroit Rock City.

 

Právě se děje

Další zprávy