Veteráni Kiss se po letech vrátili do hitparád

Kultura Kultura, Red Kul
15. 10. 2009 17:10
Britney Spears má nejprodávanější singl
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Po vítězích z minulého týdne není v novém albovém žebříčku Billboard skoro stopa. Hned na vrchol dostoupal Michael Bublé s novinkou Crazy Love, které se za tři dny prodalo 132 000 kopií.

Pro Kanaďana s italským pasem, který se prezentuje jako entertainer a nabízí většinou nové verze swingové klasiky, je to už druhé hitparádové vítězství.  Jeho předchozí deska z Call Me Irresponsible roku 2007 začínala na druhé pozici s 212 000 prodanými kopiemi a týden na to dostupala na první pozici.

K vítězství  Bublému pomohl nejen klip k songu Haven't Met You Yet, kde ukazuje, že dnešní Sinatrové roztančí i supermarket, ale hlavně vystoupení v show Oprah Winfrey. Kvůli tomu bylo dokonce narychlo posunuto vydání alba, aby lidé nechodili do obchodů nadarmo.

Foto: Reuters

Hlavní překvapení je ovšem na druhé pozici, kam probublali  glamrockoví namaskovaní veteráni Kiss. Jejich novinky Sonic Boom se prodalo 108 000 kusů, což je druhý nejlepší výkon kapely od roku 1991, kdy dostala čísla na starosti agentura SoundScan. Naposledy Kiss bodovali v hitparádách před 11 lety: s Psycho-Circus vylétli na trojku, když prodali 110 tisíc alb.

Dá se předpokládat, že většina z prodaných kopií novinky jsou klasická CD - Kiss se totiž po vzoru jiných veteránů typu The Eagles vydali za svými fanoušky a spojili s řetězcem Wall-mart, který má jejich album v exkluzivní nabídce. A vyšlo to.

Na druhou stranu to podle kapely byli právě mladí fanoušci, kteří hojně přišli na jejich americké turné a „přesvědčili" skupinu k návratu do studia.

Popularita kapeky se začala zvedat už v polovině 90. let. Se vzrůstající oblibou retra a nostalgie po něčem, co už nepamatují, se ke starým fanouškům Kiss Army připojily i mladší generace a nová deska je dosavadním vrcholem návratu. Podobnou story loni ostatně zažili AC/DC s deskou Black Ice, která patřila k vůbec nejprodávanějším nahrávkám roku 2008.

Čtěte také:
Streisandová je na vrcholu žebříčku a posiluje rekord

Komiksová kapela Kiss, která byla v socialistickém bloku synonymem pokleslé kapitalistické a fašizující zábavy, slavila největší úspěchy v druhé polovině 70. letech - a právě do těch dob se zvukem vrací novinka, poměrně dobře přijatá kritiky.

Foto: Aktuálně.cz

V kapele hrají ještě dva ze čtyř zakládajících členů, šedesátníci Genne Simons a Paul Stanley alias Démon a Hvězdné dítě. Na místo kytaristy Ace Frehleyho a bubeníka Petera Crisse už dřív přibrali TommyhoThayera a Erica Singera, kteří převzali i masky Hvězdného esa a Kočičáka.

Na trojce žebříčku je nově countryman Toby Keith a čtvrtá je minulá vítězka Barbra Streisandová. Pátý je Jay-Z, zklamaná Mariah Carey až sedmá.

Naopak Britney Spearsová potvrdila úspěšný comeback, když se její nový singl 3 dostal hned první týden do čela žebříčku Billboard's Hot 100. Píseň 3 je z bestofky The Singles Collection, která vyjde 10. listopadu.

Spearsová prvním interpretem za poslední tři roky, kterému se podařilo se singlem debutovat na nejvyšší příčce. 3 je také po téměř 11 letech první hit od interpreta nepocházejícího z pořadu American Idol, který obsadil hned úvodní týden čelní příčku.

Pro někdejší  idol teenagerů je to ale hlavně potvrzení, že ji po předloňských excesech showbyznys přijal zpět jako polepšenou hříšnici, která se ani nemusela moc kát.

Zpěvačka, která prodala přes 63 milionů desek, se v roce 2007 zhroutila, média řešila opatrovnictví jejich synů i pobyt na psychiatrické klinice. V roce 2008 se nicméně vrátila na scénu s albem Circus, které nyní propaguje na svém americkém turné.

 

Právě se děje

Další zprávy