Kanye West zrušil pražský koncert. Hledá se náhrada

Pavel Turek, tur
16. 10. 2008 17:40
Rapper měl vystoupit 24. listopadu v O2 Areně
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Show aktuální světové hvězdy na vrcholu sil se dala očekávat 24. listopadu v pražské O2 Areně, kde měl vystoupit desetinásobný držitel Grammy, rapper a producent Kanye West. První tuzemské vystoupení ale bylo přesunuto - prý z produkčních důvodů. "Jednáme o novém termínu," říká Barbora Vokatá z WTF Entertainment.

Zpěvák měl přijet v době, na kdy je slibováno vydání jeho čtvrtého alba, jež by mělo nést název 808s & Heartbreak.

Album, které bylo pojmenováno na počest kultovního automatického bubeníka Roland TR-808, už nyní předznamenal singl Love Lockdown - a ten neobsahuje žádný rap(!) ale pouze zpěv. Jak se dalo čekat, okamžitě po vydání vyskočil na první místo americké hitparády Billboard.

808s & Heartbreak co do vydání vlastně navazuje na Westovo rok staré Graduation, které se stalo jednou z nejúspěšnějších desek loňského roku už proto, jakým způsobem dokázal jeho autor propojit hip-hop s chytlavými prvky elektro-popu - samply Daft Punk - nebo klasickou písňovou strukturou - spolupráce s Chrisem Martinem z Coldplay.

Kanye West - Stronger

Zároveň tímto albem zcela vypálil rybník konkurentovi 50 Centovi v televizní sázce o vyšší prodej během prvního týdne. Graduation prodalo během prvního týdne 957 tisíc, zatímco 50 Cent s albem Curtis jen 691 tisíc.

Důležitější než hiphopové machrování byl fakt, že Graduation přijala vřele kritika. Jinak konzervativní časopis Rolling Stone ho ohodnotil jako páté nejlepší album roku, dobře si vedlo i na trendy serveru Pitchfork, který jinak straní spíše avantgardním minoritám než mainstreamovým interpretům.

Foto: www.kanyeuniversecity.com
Čtěte také:
Kanye West už má diplom, ale naštěstí nevyrostl
... a vítězem se stává Kanye West
Santogold bere pop jako kopečkovou zmrzlinu

S 808s & Heartbreak tak Kanye West přeruší „vysokoškolskou" sérii názvů, kterou začal debutem The College Dropout, pokračoval na Late Registration a zatím ukončil Graduation.

V hiphopových kruzích má Kanye West spíš pověst mazánka, který neprošel ulicí, a co hůř: navštěvoval uměleckou akademii v Chicagu. Ale možná právě díky tomuto pohodlnému zázemí dokázal do hip-hopu dostat hravou kreativitu a zpřístupnit ho i méně puristickému a ortodoxnímu publiku.

West začínal nejprve jako producent a výrazněji na sebe upozornil na albu The Blueprint rappera Jay-Z. Mimoto spolupracoval s Aliciou Keys i Janet Jackson. Impulz k odkládanému vydání prvního alba mu dala až těžká autonehoda, která ho inspirovala i k tracku Through The Wire. 

Foto: Aktuálně.cz

Westovým hostem na evropském turné měla být brooklynská zpěvačka Santogold, jeden z největších hudebních objevů letošního roku - což byl další důvod, proč si tuto show nenechat ujít.

Santogold bývá často přirovnávána k americké odpovědi na M.I.A. s tím rozdílem, že ona se nezatěžuje politickými proklamacemi ani tzv. „postkoloniálním" zvukem, ale bere píseň jako úložný prostor, který pojme jakýkoli náklad.

Od rockových vlivů a Pixies přes hip-hop, novou vlnu až k reggae. Aby tento eklektický záběr dokázala ještě názorněji, vydala v červenci mixtape Top Ranking namíchaný spolu DJem Diplo, kde se zcela v aktuálním, žánrově bezpředsudečném duchu prolínají skladby od The Clash s Arethou Franklin.

 

Právě se děje

Další zprávy