... a vítězem se stává Kanye West

tur
20. 9. 2007 12:00
Rapper 50 Cent odchází v sázce poražen. Končí?
Kanye West
Kanye West | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Na začátku  bylo prohlášení, v němž dal 50 Cent všanc svou kariéru: "Pokud Kanye West prodá 11. září víc desek než já, budu sice spolupracovat s jinými umělci a skládat, ale už nikdy nevydám sólovou desku." Mediálně vděčná kampaň, kterou sázka obou rapperů vyvolala, už má svého vítěze.

Zřejmě měl víc vážit slova, protože oficiální žebříček amerického prodeje pro první týden od vydání obou alb naznačuje, že 50 Cent právě vydal svou poslední sólovou desku.

Westovo album Graduation vydané ve stejný den vylétlo na první místo hitparády Billboard s počtem 957 tisíc prodaných kopií a je tak bezpečně nejprodávanějším titulem letošního  roku. 50 Cent zůstal s deskou Curtis na druhém místě a musel se spokojit se sumou 691 tisíc desek.

50 Cent se vsadil s Kanye Westem. O svou kariéru

Přitom Kanye West,  který je v zámořské hiphopové hře za hodného, nebyl podle dosavadních výsledků považován za favorita. Pro srovnání: poslední řadové album 50 Centa s názvem The Massacre se stalo nejprodávanější nahrávkou roku 2005, během prvního týdne se prodalo 1,14 milionu kusů. Desky Late Registration od Kanye Westa - vydané ten samý rok - se prodalo za první týden 860 tisíc kopií. 

Kanye West - Stronger

Už začátkem týdne bylo jasné, že se Kanye Westovi podařilo zvítězit i na britském trhu. Tržby se překvapivě kryjí s výroky kritiky, která Graduation nadřazuje nad Curtis především v aspektech zvuku a produkce.

"Westovo album je zatím jeho nejkonzistentnější a nejodvážnější, naznačuje, že by si mohl zasloužit status legendy, který si neustále připisuje," píše hudební server Pitchfork, zatímco o 50 Centově albu Curtis se na jiném místě vyjadřuje jako o "nestoudném omílání. Desce, jež uráží to samé publikum, kterému se hloupě snaží podbízet."

Zatímco 50 Cent se zaštítil řadou hvězdných hostů, mimo jiné Justinem Timberlakem nebo Mary J. Blige,  West tradičně sází na překvapivé recyklování známých motivů. Na jeho desce znějí notorické samply z Daft Punk, Public Enemy, stejně jako hlas Chrise Martina z Coldplay..

50 Cent
50 Cent | Foto: Reuters

Rapper 50 Cent prohrál v sázce sólovou kariéru

Ať už měla sázka základ v klasickém  hecování, za uměle vybuzenou kampaní se už neskrývala rivalita, ale naopak marketingová družba obou aktérů. Společně poskytli interview časopisu Rolling Stone, v němž sedí bok po boku a v odpovědích se doplňují jako sehraný pár.

Obchodníci správně tipovali, že většina zákazníků si koupí obě alba, aby je porovnali. K výsledkům mediální pranice se zatím ani jeden z hlavních protagonistů nevyjádřil. Souboj v mnohém připomněl tahanice Blur a Oasis z poloviny 90. let, tehdy britská scéna potřeboval kalibr, kterým by mohla komerčně konkurovat masivní americké vlně grunge.

Nyní čelí gramofonový průmysl globální krizi, proto není bez zajímavosti, že i při tom všem třeštění a mediálním zájmu byl celosvětový prodej alb v minulém týdnu o devět procent nižší než loni ve stejném období.

 

Právě se děje

Další zprávy