Joni Mitchell dostane cenu Kongresové knihovny a znovu zazpívá

AP
15. 1. 2023 15:06
Joni Mitchell dostane cenu Kongresové knihovny a znovu zazpívá

Kanadská písničkářka Joni Mitchell se stane laureátkou prestižní Gershwinovy ceny, kterou uděluje Kongresová knihovna v USA. "Její hudba a umění se nesmazatelně zapsaly do americké i světové kultury. Její ojedinělý hlas bude rezonovat ještě desítky let," oznámili pořadatelé.

Podle agentury AP tak pokračuje obnovená vlna zájmu o autorku hitů Chelsea Morning nebo Big Yellow Taxi, která předloni převzala ceny Kennedyho centra, Grammy a MusiCares. Vloni se poprvé od roku 2002 vrátila na pódia, když na Newportském folkovém festivalu zazpívala a zahrála na elektrickou kytaru.

Začátkem letošní března se Joni Mitchell zúčastní koncertu, který na její počest pořádá televize PBS a kde podle všeho zazpívá znovu. Další koncert oznámila na 10. června, uskuteční se v amfiteátru Gorge ve státě Washington na severozápadě USA.

Písničkářka, jež v listopadu oslaví osmdesátiny, se dlouho neobjevovala na veřejnosti nejprve kvůli nechuti ke koncertování, později kvůli zdravotním problémům. V roce 2015 ji postihlo aneurysma mozkových cév, po němž se učila znovu mluvit a chodit.

 

Právě se děje

Další zprávy